reklama

poniedziałek, 9 lutego 2015

Turecka zupa z czerwonej soczewicy

Przepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z soczewicy - przepis kuchni tureckiej - 
w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :)

SKŁADNIKI
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
soczewica1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 duży ziemniak
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
ostra papryka
4-5 listków świeżej mięty
suszony tymianek
kumin

soczewica 

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy do miękkości w garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodajemy pokrojone 
w kostkę marchew i ziemniaka. Zalewamy bulionem i dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki  oraz sól i pieprz - do smaku.
Miksujemy na gładko. Podajemy z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)



soczewica
czerwona soczewica








4 komentarze:

  1. Uwielbiam zupę turecką, ja jeszcze dodaję kaszę bulgur- pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę w takim razie wypróbować :)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. jeszcze takiej zupy nie jadłam ale bardzo mi się podoba połączenie smaków i na pewno wykorzystam przepis:) zupa wyglada bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń