poniedziałek, 30 marca 2015

Krem z batatów

Krem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa.

SKŁADNIKI
1 duży batat (ok.450g)
zupa z batatów
1/2 kg marchewki
1 duża cebula
1 czerwona papryczka chili
2 łyżeczki pikantnej pasty curry 
400 ml mleka kokosowego
1/3 szklanki bulionu warzywnego
750ml wody
1 łyżka soku z limonki/cytryny
sól
pieprz 
olej 
świeża kolendra

zupa orientalnaPRZYGOTOWANIE

Cebulę i obrane bataty kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy bataty, cebulę, połowę marchewki i połowę chili. Dusimy około 10 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe (kilka łyżeczek  zostawiamy do ozdobienia).
Dodajemy wodę i bulion i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Zupę miksujemy. Dodajemy resztę marchewki i gotujemy 4-5 minut. 
Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy kleksem z mleczka, chili i listkami kolendry.
Smacznego :)



Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!

zupa z mleczkiem kokosowym

bataty przepisy
 źródło inspiracji


 

3 komentarze: