reklama

czwartek, 5 marca 2015

Pancakes - czyli amerykańskie naleśniki

Przepis ten przechowywałam do tej pory na bardzo starej, zżółkniętej karteczce zatytuowanej "naleśniki amerykańskie".
Pochodzi z czasów, kiedy nie używano u nas jeszcze określenia pancakes ;)
Wychodzą z niego zawsze pyszne placuszki :) Nie wiem, dlaczego tak późno pojawia się na blogu ...

naleśnikiSKŁADNIKI

220 g przesianej mąki 
2 roztrzepane jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
30 g roztopionego i ostudzonego masła
szczypta soli
300 ml mleka 

 

naleśniki


PRZYGOTOWANIE

Składniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo mleko. Odstawiamy na 15-20 minut. 
Smażymy na suchej rozgrzanej patelni okrągłe placuszki. Kiedy na górze pojawią się bąbelki przekręcamy naleśniki na drugą stronę. Złote pancakesy polewamy syropem klonowym lub miodem , albo podajemy z innymi ulubionymi dodatkami. Z podanej porcji wychodzi około 15 placuszków.
Smacznego :)

syrop klonowy
naleśniki
pancakes




30 komentarzy:

  1. Smażysz jednego naleśnika na małej patelni czy kilka małych na dużej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Rano przed szkołą chciałabym zrobić sobie takie placuszki ale niestety nie mam tyle czasu aby rozpuszczać masło a potem je studzić :(
    Czy zamiast tego mogę dodać tłuszcz w postaci oleju? Jeżeli tak to ile?
    A na zimno też są równie dobre?
    Pozdarwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam z olejem , ale widzę, że są takie przepisy - czyli wychodzą :) Myślę, że trzeba by dać może 3-4 łyżki oleju (porównując z podobnymi przepisami z olejem).
      Na zimno też są smaczne, choć ja wolę na ciepło, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. a ja robilam i nie urosly ani na milimetr :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem dlaczego, u nas zawsze pięknie rosną - jeśli zachowa się podane proporcje :)

      Usuń
    2. odmierzylam wszystko jak potrzeba, wymieszalam, ostawilam na ok. 30 min, na mala patelnie wlewalam po pelnym malym czerpaczku, ale w sumie tyle ile wlalam tyle i zdjelam z patelni... nie wiem co jest nie tak ;/

      Usuń
    3. A czy mąka była przesiana ?

      Usuń
    4. nie, fakt. ale w ciastach jak robilam to nigdy nie przeszkadzalo...

      Usuń
  4. A na patelnie nie trzeba jakiegoś oleju albo oliwy z oliwek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, smażymy na suchej patelni, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. A bez odstawiania wyjdą
    bo nie mam tyle czasu a miałabym ochotę zrobić takie na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze będą kiedy ciastu da się parę minut - może chociaż 10 ? Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  6. Zrobiłam wczoraj rewelacja !!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super !!! bardzo się cieszę, że smakowały - moje córki uwielbiają :) pozdrawiam

      Usuń
  7. Cudny przepis! wspaniałe zdjęcia. Bardzo Ci dziękuję za inspiracje! przygotuję takie naleśniki mężowi na walentynki. Niestety nie mam talentu do robienia ciast , ale z Twoim przepisem naleśniczki wyjdą wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja mam w domu specjalna patelke obustronna do tych placuszków ale nie miałam przepisu ...teraz mam dziekuje napewno zrobie ..pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś zrobiłam połowę porcji i zjadłyśmy z wnuczką . Były wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nigdy nie żałuję sobie bitej śmietany w przypadku naleśników na słodko.. ;-)
    Zrobiłam naleśniki według Twojego przepisu i wyszły wyjątkowo puszyste i smaczne. Bardzo dziękuję za przepis. Jeśli będziesz we Wrocławiu to gorąco polecam ci restaurację amerykańską http://roadamerican.pl/pancakes/ gdzie można posmakować równie świetnych naleśników! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co to znaczy roztrzepane jajko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymieszane białko z żółtkiem :)

      Usuń
    2. Czy najpierw powinnam ubic białko jak na biszkopt i pozniej dodac zoltko? czy wszystko razem ?

      Usuń
    3. Nie trzeba ubijać, wystarczy razem widelcem wymieszać :) pozdrawiam

      Usuń