reklama

wtorek, 24 marca 2015

Schab pieczony z ziołami

Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową. 
Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak. 
Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami  - najlepiej oczywiście świeżymi:)


SKŁADNIKI
schab pieczony 
800 g schabu bez kości
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej bazylii
150 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku

PRZYGOTOWANIE
Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz. Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy od dołu około 1,5-2 cm).
schab z ziołami
Masło mieszamy z posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno pokrojonym czosnkiem. 
Każdy plaster schabu smarujemy ziołowym masłem. 

schab

Schab lekko ściskamy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do blaszki, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem rozwijamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek. Przekrawamy plastry mięsa i polewamy sosem (podawanym w sosjerce). 
Smacznego :)

schab pieczonyschab w ziołachschab

Wielkanoc

 


9 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny, i te zioła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, a zioła spisały się super - bardzo aromatyczny jest :)

      Usuń
  2. bardzo smakowicie wyglada,pozdrawiam a przepis zachowam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , bardzo go polecam :) pozdrawiam również

      Usuń
  3. Aż się zrobiłam głodna, wygląda rewelacyjnie! Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wodę wlewamy wokoło zawiniętego w folię mięsa? Iwona

    OdpowiedzUsuń
  5. A dużo soli i pieprzu? Bo niestety czasem za mało tego daję w obawie przed przedobrzeniem a przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć - lekko oprószamy? Na tyle mięsa to tak po pół łyżeczki może :) pozdrawiam

      Usuń