reklama

czwartek, 19 marca 2015

Waniliowo-czekoladowy sernik marmurkowy

Pyszny dwukolorowy czekoladowo-waniliowy sernik.
Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :)

SKŁADNIKI
5 jajek
sernik250 g cukru
750 g tłustego twarogu
250 g śmietany kremówki
60 g mąki kukurydzianej
3 łyżki kakao
1 łyżka aromatu waniliowego
masło i bułka do tortownicy

polewa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy jajka z cukrem na gładką masę. Ciągle mieszając dodajemy stopniowo ser na przemian ze śmietanką. Dodajemy mąkę, mieszamy.
Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat waniliowy, do drugiej kakao. Mieszamy. 
Tortownicę (26cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Obie masy wlewamy stopniowo i na przemian. Za pomocą widelca mieszamy na nieregularne kształty.

senik


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50-55 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia - gdyż sernik opadnie. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przez kwadrans. Okrawamy nożem krawędzie sernika od formy i pozostawiamy do wystudzenia.

sernik

Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy 
pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia 
i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią sernik.

Smacznego :)
sernik
sernik






 

2 komentarze: