reklama

czwartek, 12 marca 2015

Wielkanocna babka pomarańczowa

Świetna aromatyczna babka z sokiem pomarańczowym - prosta i pyszna :)

SKŁADNIKI
250 g masła
babka5 dużych jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy


babka wielkanocna

lukier :              
                                 
2/3 szklanki cukru pudru
łyżka soku z pomarańczy
opcjonalnie łyżka wódki
pomarańczowej


PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką. 
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.


babka wielkanocnababka

Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.  
Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego :)


babka


babka



3 komentarze:

  1. Super baba, nie mogę się juz doczekać świat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, muszę wypróbować bo cytrynową bardzo lubię a pomarańczowej jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń