reklama

wtorek, 28 kwietnia 2015

Krem ze szparagów

Delikatna, pyszna zupa krem z białych szparagów. 
Spróbujcie póki szparagi są z nami :)

SKŁADNIKI
szparagi2 pęczki białych szparagów
2 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki masła
4 żółtka
2 małe cebule
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE 
Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną z żółtkami.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Pyszny krem szparagowy gotowy.
Smacznego :)

krem ze szparagów

szparagi


 

3 komentarze:

  1. Mniam, to musi smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba dużo ma kalorii taki krem ze śmietaną, choć pewnie pyszny :(

    OdpowiedzUsuń