reklama

wtorek, 21 kwietnia 2015

Kremowa zupa pomidorowa z ryżem

Klasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :)
W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;)

SKŁADNIKI
pomidorowa
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu
pół łyżeczki cukru
sól 
pieprz
2 łyżki śmietany lub jogurtu
natka pietruszki
2 woreczki ryżu (np. basmati)

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Włoszczyznę zalewamy 5-6 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy  pomidory z zalewą, koncentrat, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem około kwadrans. Gotową zupę miksujemy razem z jogurtem/śmietaną. Dodajemy ryż. Podajemy posypaną posiekaną natką. 
Smacznego :)
 
pomidorowa z ryżemzupa pomidorowa






1 komentarz: