reklama

czwartek, 9 kwietnia 2015

Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros i fetą

Pyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w towarzystwie fety i warzyw. 
Lekko i smacznie. Z powodzeniem może zastąpić obiad :)

SKŁADNIKI
kurczak1 mała podwójna pierś z kurczaka
5 liści  sałaty lodowej
5 dużych pomidorków cherry
1/2 żółtej papryki
120g fety
kilkanaście czarnych oliwek
1 mała czerwona cebula
sól, pieprz 
przyprawa gyros/kebab
oregano 
sok z cytryny
oliwa z oliwek 

PRZYGOTOWANIE
Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na cienkie filety, następnie tniemy na małe paski.
Doprawiamy solą,pieprzem, łyżką oliwy, łyżką soku z cytryny i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym grillujemy (lub obsmażamy) na złoto na patelni. Studzimy. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Układamy w misce. Na sałatę kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w kostkę. Cebulę kroimy w półkrążki i kładziemy na warzywach. Następnie dodajemy kurczaka, pokrojoną w kostkę fetę
i oliwki. Polewamy dresingiem przygotowanym z dwóch łyżek oliwy, łyżki soku z cytryny, połowy łyżeczki oregano, soli i pieprzu. Smacznego :)


sałatka gyrosgrillowany kurczakkurczak z fetą

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz