reklama

wtorek, 19 maja 2015

Sernik na zimno z brzoskwiniami (z serka mascarpone)

Przepyszny, aksamitny, leciutki brzoskwiniowy sernik bez pieczenia. 
Bardzo prosty w wykonaniu, zasmakuje każdemu miłośnikowi serników na zimno :)

 
SKŁADNIKI (na tortownicę 24cm)

sernik200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
400 g naturalnego serka homogenizowanego
(w lżejszej wersji może być jogurt naturalny)
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
ok. 15 sztuk okrągłych biszkoptów
duża puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa

PRZYGOTOWANIE
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Dodajemy 1 szklankę soku z brzoskwiń 
i odstawiamy do ostudzenia. (zimną wstawiamy do lodówki)
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym
i cukrem pudrem. Łączymy z bitą śmietaną i dodajemy przestudzoną żelatynę.Mieszamy. 
Na dnie tortownicy układamy biszkopty, wykładamy masę serową i wygładzamy łyżką.
3 połówki brzoskwiń kroimy w kostkę, rozkładamy na masie i lekko wciskamy łyżką.
Wstawiamy do lodówki na około 40 minut do stężenia.

serniksernik
 
Resztę brzoskwiń kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na masę serową i zalewamy tężejącą galaretką. 
sernik brzoskwiniowy
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Łatwy sernik brzoskwiniowy gotowy! 
Smacznego :)

sernik z serka homogenizowanego
 sernik na zimno 






 

 

5 komentarzy: