piątek, 28 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Wariacji na temat cukinii nigdy dosyć - dzisiaj w wersji z mięsem mielonym, papryką 
i pomidorami. Pysznie bardzo :)

SKŁADNIKI
3 średnie cukinie
cukinia1 duża cebula
1/2 kg mięsa mielonego 
(u mnie z szynki)
1/2 dużej żółtej papryki
2 duże pomidory (malinowe) 
3 ząbki czosnku 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g tartej mozzarelli
słodka papryka w proszku
zioła prowansalskie
sól morska
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy, odkrawamy końce i przecinamy wzdłuż na połowy. Za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne. Solimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane pomidory (bez skóry), przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami i papryką i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dusimy razem przez 10-15 minut. 

cukinia

Cukinie oprószamy pieprzem i słodką papryką. Nadziewamy gotowym farszem, posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewając niewielką ilością wody. 

Pieczemy przez 30-40 minut, aż cukinia będzie miękka. Smacznego :)

cukinia
cuknia
nadziewana cukinia








2 komentarze: