reklama

wtorek, 15 września 2015

Bakłażan faszerowny kaszą jaglaną

Lubicie kaszę jaglaną?  Nie dość, że pyszna, to tak bardzo zdrowa :)
Dzisiaj przepis na bakłażany nadziewane kaszą jaglaną właśnie, w towarzystwie warzyw z nutą orientalnych przypraw. Zdrowo, smacznie i bezmięsnie :)

SKŁADNIKI
2 średnie bakłażany
bakłażan nadziewany1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 pęczek dymki
3 ząbki czosnku
1 duży pomidor
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
sól, pieprz 
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż  na pół i nacinamy nożem w kratkę, tak, by nie uszkodzić skóry. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny.
bakłażany

Łyżką wyciągamy upieczony miąższ - pozostawiając brzegi bakłażana.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy posiekaną dymkę (białą i zieloną część) oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Dorzucamy miąższ z bakłażanów i smażymy razem kilka minut. Dodajemy przyprawy i świeżą kolendrę ( kilka listków zostawiamy do przybrania). Mieszamy i odstawiamy z ognia. 
Dodajemy kaszę jaglaną i posiekanego, obranego ze skórki pomidora. 
Ewentualnie doprawiamy jeszcze farsz solą i pieprzem. Nadziewamy bakłażany i zapiekamy przez kwadrans w 180 stopniach. Podajemy od razu posypując pozostałymi listkami kolendry.
Smacznego :)

Pyszne i bardzo aromatyczne bakłażany faszerowane :)

kasza jaglana

nadziewane bakłażany

pieczone bakłażany
 źródło inspiracji

 

2 komentarze: