poniedziałek, 7 września 2015

Mango lassi

Uwielbiam kuchnię indyjską - kocham mango lassi.  Lassi jest koktajlem na bazie owoców, jogurtu i wody. Można wykorzystać różne owoce, ale to właśnie mango lassi uwiodło moje kubki smakowe :)

P.S. Wiecie, że kardamon to najstarsza przyprawa świata? A właściwości ma nieocenione...

mangoSKŁADNIKI
1 duże dojrzałe mango
1 szklanka gęstego zimnego jogurtu
1/2 szklanki wody
(lub 1/4 i kilka kostek lodu)

2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
szczypta mielonego kardamonu 

PRZYGOTOWANIE
Mango obieramy ze skóry i obkrawamy miąższ od pestki (bez włókien!). Miąższ przekładamy do blendera i miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką masę.
Na zdrowie i smacznego :)

lassi

kuchnia indyjska


  

6 komentarzy: