reklama

piątek, 4 września 2015

Ratatouille

Ratatouillle (ratatuj) - pyszne bezmięsne danie rodem z Prowansji. 
Łatwy przepis na jednogarnkowe danie, które może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem do dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa -  w pełni :)


ratatujSKŁADNIKI

1 duży bakłażan 
2 małe cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka 
3 małe pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
ratatuja3 łyżeczki przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
tymianek
liść laurowy
sól
pieprz
oliwa z oliwek



PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pozostałe warzywa myjemy (pomidory sparzamy i obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę.

bakłażan
 
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

warzywa duszone

Pilnujemy jednak, żeby ich nie rozgotować - mają pozostać chrupiące. 
 
Smacznego :)


jednogarnkowa potrawa
warzywa

cukinia
danie warzywne






 

1 komentarz: