czwartek, 15 października 2015

Gruszki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Gruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :)


 
SKŁADNIKI

4 duże twarde gruszki
3 łyżki masła
100 g niebieskiego sera pleśniowego
100 g orzechów włoskich
sok z cytryny





PRZYGOTOWANIE
Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.
Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo posiekane orzechy.
Nakładamy farsz do gruszek. Każdą gruszkę owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy 15-20 minut, aż gruszki zmiękną. 

Smacznego :)


A jeśli lubicie to połączenie smaków, zobaczcie też przepis na sałatkę z gruszką, camembertem i rukolą.

  

1 komentarz: