poniedziałek, 19 października 2015

Kurczak z pieczonymi warzywami

Prosto, smacznie, zdrowo :)

SKŁADNIKI
kurczak pieczony1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 średnia cukinia
1 cebula
1 czerwona papryka
2 garście pomidorków koktajlowych
1/2 główki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz 
zioła prowansalskie
3 łyżki posiekanej bazylii

PRZYGOTOWANIE
Piersi rozcinamy,przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą kostkę, cukinię w talarki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki kurczaka i pokrojone warzywa. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią. 
Podajemy np. z  pieczonymi ziemniakami  
Smacznego :)

kurczak

kurczak z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz