reklama

poniedziałek, 5 października 2015

Piersi z kaczki w pomarańczowym sosie

Mięciutkie, soczyste piersi z kaczki w sosie pomarańczowym - polecam gorąco ten bardzo łatwy przepis i podanie mięsa w towarzystwie smażonych kopytek i sałaty. 
Palce lizać :)

piersi z kaczkiSKŁADNIKI

4 średnie piersi kaczki
4 pomarańcze
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
sól
pieprz





kaczka
PRZYGOTOWANIE


Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę w kratkę - ostrożnie, by nie przeciąć mięsa.







przepisy na kaczkę 
Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy piersi skórą do dołu. Na średnim ogniu smażymy przez 6-8 minut. Odwracamy na drugą stronę na 3-4 minuty.







kaczka Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego (nie wylewamy tłuszczu z patelni!). 
Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odwracamy skórą do góry i smarujemy miodem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na pół godziny.




sos z pomarańczyW tym czasie przygotowujemy sos pomarańczowy.
Pomarańcze myjemy. Jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. 
Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (bez pestek). Pozostałe dwie filetujemy, czyli wycinamy cząstki bez białych, gorzkich skórek. 
Tutaj bardzo fajny filmik instruktażowy, jak to zrobić w prosty sposób klik klik
Na patelni z wytopionym z kaczki tłuszczem przesmażamy chwilkę skórkę pomarańczową, po czym dodajemy sok i filety z pomarańczy. Dodajemy masło i na średnim ogniu redukujemy często mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji sosu (około 20 minut).

kaczka w sosie 
Kaczkę wyciągamy z piekarnika, dajemy jej chwilkę "odpocząć"
Upieczone piersi kroimy w grube plastry (mięso powinno być różowawe, skórka chrupiąca - jeśli piersi były bardzo duże wydłużamy czas pieczenia).
Polewamy sosem pomarańczowym i podajemy. Smacznego :)


pomarańczekaczka przepisy
kaczka źródło inspiracji

4 komentarze: