reklama

piątek, 13 listopada 2015

Krem serowo-porowy z grzankami czosnkowymi

Pyszna zupa krem z pora, ziemniaków i sera :) 

Ostrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :)
Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :)
Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :)

zupa z pora
SKŁADNIKI 
1 duży por
2 ziemniaki
200g serka topionego gouda
750 ml bulionu warzywnego 
2 łyżki masła
sól
pieprz 
mielona gałka muszkatołowa
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki  oliwy z oliwek 
czosnek granulowany
oregano
1/2 pęczka szczypiorku


PRZYGOTOWANIE
krem z poraPora czyścimy, odkrawamy górne ciemne liście - resztę kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pora i ziemniaki. Przesmażamy razem kilka minut. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki.
Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. 
W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano.
Do gotowej zupy dodajemy serek topiony i całość miksujemy. 
Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

zupa serowa
krem porowo-serowy
 

 

6 komentarzy: