środa, 2 grudnia 2015

Domowy grzaniec galicyjski

Lubicie grzańca? 
Zimowym wieczorem, po nartach, długiej wycieczce? W weekend z przyjaciółmi?
Możecie go sami przygotować - zapraszam po przepis na grzane wino z mocno korzenną nutą :)

grzaniecSKŁADNIKI


750 ml czerwonego, wytrawnego wina
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
10 goździków
szczypta ziaren kminku
szczypta ziaren kolendry
1 listek laurowy
ziarnko ziela angielskiego
szczypta kardamonu (lub najlepiej owoc)

 






grzaniec
PRZYGOTOWANIE

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i cynamonem. Pomarańczę szorujemy, przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, który dodajemy do wody. Nabijamy skórki goździkami i wrzucamy je do garnka razem z resztą przypraw. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito.
Rozlewamy do specjalnych glinianek, kubków lub szklanek (uwaga- zwykłe szklanki muszą być nagrzane np. w ciepłej wodzie, żeby nie pękły!). 

Teraz pozostaje nam sączyć ze smakiem pyszne,korzenne winko. Smacznego :) 


 
wino grzane 
korzenne wino

grzaniec przyprawa





  Najlepszy domowy grzaniec galicyjski!

1 komentarz:

  1. Nie robilam grzanca ta metoda i koniecznie musze przetestowac . Moja przyprawa laduje w winie dzien wczwsniej , pozniej tylko podgrzewam . Wrzucam kardamon , ktory uwielbiam pozniej rozgryzac , gozdziki , cynamon i skorke z pomaranczy .

    OdpowiedzUsuń