reklama

czwartek, 3 grudnia 2015

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Pyszne, pachnące cynamonem i wanilią drożdżowe bułeczki. 
Znane jako norweskie bułeczki lub bułeczki szwedzkie - ponoć pochodzą się ze Skandynawii. Skąd by jednak do nas nie przybyły, w naszym domu przyjęły się błyskawicznie i na pewno z nami pozostaną :)
Przepis na około 40 bułeczek. Za pierwszym razem zrobiłam je z połowy proporcji, gdyż myślałam ,że to w zupełności wystarczy... Bardzo się pomyliłam ;) 
Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :)

bułeczki cynamonoweSKŁADNIKI
Na ciasto:
700 g mąki pszennej
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli
21 g drożdży instant
(lub drugie tyle świeżych)
100 g masła
400 ml mleka
1 jajko 



bułeczki drożdżowe 
Na nadzienie:
100 g masła
100 g brązowego cukru
2 czubate łyżeczki cynamonu
kilka kropelek aromatu waniliowego

Dodatkowo 1 jajko do posmarowania


PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże.
Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką). Gdy będzie gładkie i elastyczne - robimy dwie kule, które przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. 

W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy  nadzienie - rozpuszczamy masło, łączymy z cukrem i cynamonem.

Każdą część ciasta rozwałkowujemy cienko tworząc duży prostokąt, smarujemy połową nadzienia i zwijamy ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na 2 cm krążki. 

Wykładamy ślimaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (na jedną blachę max.12 sztuk, gdyż zwiększą swoją objętość).  Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 13 minut, aż będą złoto-brązowe. Tak samo pieczemy kolejne partie.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Smacznego!

bułeczki cynamonowe
norweskie bułeczki
cynamonowe bułeczki
 źródło inspiracji
 

11 komentarzy:

  1. wyglądają bosko!!
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne są te bułeczki a do tego wyglądają obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Typowo jesienne bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jakie piękne! <3 Zdecydowanie mam słabość do takich :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bułeczki cynamonowe.
    Cieszę się, że trafiłam na Twój blog.
    Ciasto z jabłkami już się dopieka a ja nie mogę się doczekać aby skosztować. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć :) pozdrawiam i smacznego :)

      Usuń