sobota, 31 października 2015

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem

Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki.
Polecam :)

SKŁADNIKI
naleśnikina ciasto:
1 szklanka wody
(może być gazowana)
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka 
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
(u mnie masło)

na farsz:
400 g świeżego szpinaku
(może też być mrożony)
2 ząbki czosnku
naleśniki z fetą
200 g sera feta
sól
pieprz
oliwa z oliwek

na beszamel:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
125 g tartego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE 
Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie naleśniki (około 12 sztuk).

Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy - dodajemy porwany szpinak, gdy zmniejszy swą objętość o połowę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem przesmażamy. Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż ser się trochę rozpuści.

Nakładamy farsz na naleśniki, składamy boki i zwijamy jak krokiety. Układamy w foremce żaroodpornej (około 20x30 cm).


naleśniki ze szpinakiem
Przyrządzamy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy tarty ser. Zalewamy beszamelem naleśniki. 

naleśniki zapiekane

Wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (górna grzałka) na około 20 minut. 

naleśniki zapiekane Smacznego :) 

naleśniki
naleśniki z serem




piątek, 30 października 2015

Dynia pieczona z szałwią,chili i serem

Dynia i szałwia to duet doskonały...
Spróbujcie pieczonej dyni z dodatkiem sera corregio, szałwii, czosnku i chili.
Świetna jesienna przekąska :)

pieczona dynia
SKŁADNIKI
1 kg dyni hokkaido
80 g bułki tartej
8 łyżek oliwy
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
10 listków szałwii
5 łyżek sera corregio
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w łódeczki. Bułkę tartą mieszamy z czterema łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Papryczkę (bez pestek) i czosnek drobno siekamy. Układamy dynię w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy czosnkiem, chili i listkami szałwii.
Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy przez około 35-40 minut (aż dynia będzie miękka). Od razu podajemy. Smacznego :)

dynia

dynia z serem




czwartek, 29 października 2015

Sałatka z rukolą i jajkiem

Prosta, smaczna i zdrowa sałatka - doskonała dawka energii na śniadanie :)

SKŁADNIKI (dla 2 osób)
2 garście rukoli
2 jajka ugotowane na twardo
pęczek rzodkiewek
garść suszonych lub częściowo
suszonych pomidorów
3 łyżki siekanego szczypiorku
sól
pieprz 
oliwa z oliwek






 
PRZYGOTOWANIE
Rukolę myjemy , układamy na talerzu, dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki lub ósemki, pokrojone rzodkiewki i posiekane pomidory. Posypujemy szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Smacznego :)

czwartek, 22 października 2015

Czerwone curry z kurczaka i mango

Przepyszne tajskie curry z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i mango. 
Słodko - pikantna rozkosz dla podniebienia.
Inspirowane przepisem Roberta Makłowicza.
Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :)

SKŁADNIKI
500 g mięsa z udek kurczaka
(mogą być też piersi)
2 szt. dojrzałego mango
tajskie curry1 puszka mleczka kokosowego
(400 ml)
2 łyżki czerwonej pasty curry
3 cm kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1 kłącze trawki cytrynowej
(gdyby nie była dostępna 
można pominąć)
1-2 czerwone papryczki chili
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1 limonki
świeża kolendra
2-3 woreczki ryżu jaśminowego

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie talarki imbir  oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek).
Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut.
Podajemy z ryżem jaśminowym i posypujemy kolendrą. Mega pyszne :) Smacznego!!!


curry z kurczakiem
kuchnia tajska
curry



 

środa, 21 października 2015

Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem

Bardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu 
- zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)

SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm)
śliwki500 g śliwek
2 szklanki mąki
kostka masła (200g)
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kardamonem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania dodajemy partiami mąkę na przemian z masłem. Dolewamy olejek waniliowy i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście skórką do dołu.

placek śliwkowy

 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. 

proste ciasto ze śliwkamii


Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

śliwki przepis








wtorek, 20 października 2015

Placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie z grzybów leśnych

Jeśli lubicie placki ziemniaczane, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.
Sos z grzybów leśnych w towarzystwie mięsa kurczaka to idealny dodatek do placków :)

SKŁADNIKI

sos do placków ziemniaczanychNa sos:
500g grzybów leśnych
(ewentualnie pieczarek)
1 duża cebula
200 ml śmietany 18%
pęczek dymki
600 g piersi kurczaka
sól
pieprz 
słodka papryka
olej do smażenia


placki ziemniaczane z grzybami
Na placki:

1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia




PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w rondlu na oleju. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy razem pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy śmietanę i posiekaną dymkę (część możemy zostawić do przybrania). 
Odstawiamy. 
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos grzybowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Cebule również ścieramy na małych oczkach.  
Możemy też zetrzeć warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki i całość lekko zmiksować. 
Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie, chrupiące placki.

Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gorącym sosem. 
Smacznego :)


sos grzybowy
przepis na placki ziemniaczane


 

poniedziałek, 19 października 2015

Kurczak z pieczonymi warzywami

Prosto, smacznie, zdrowo :)

SKŁADNIKI
kurczak pieczony1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 średnia cukinia
1 cebula
1 czerwona papryka
2 garście pomidorków koktajlowych
1/2 główki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz 
zioła prowansalskie
3 łyżki posiekanej bazylii

PRZYGOTOWANIE
Piersi rozcinamy,przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą kostkę, cukinię w talarki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki kurczaka i pokrojone warzywa. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku, doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią. 
Podajemy np. z  pieczonymi ziemniakami  
Smacznego :)

kurczak

kurczak z warzywami

czwartek, 15 października 2015

Gruszki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Gruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :)


 
SKŁADNIKI

4 duże twarde gruszki
3 łyżki masła
100 g niebieskiego sera pleśniowego
100 g orzechów włoskich
sok z cytryny





PRZYGOTOWANIE
Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.
Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo posiekane orzechy.
Nakładamy farsz do gruszek. Każdą gruszkę owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy 15-20 minut, aż gruszki zmiękną. 

Smacznego :)


A jeśli lubicie to połączenie smaków, zobaczcie też przepis na sałatkę z gruszką, camembertem i rukolą.

  

środa, 14 października 2015

Koktajl z mango i banana

Przepyszny, słodko-orzeźwiający koktajl z mango z dodatkiem banana i  soku jabłkowego -  świetny pomysł na drugie śniadanie lub deser :)
mango 

SKŁADNIKI (dla 2 osób)
1 duże dojrzałe mango
1 banan
1/2 szklanki soku jabłkowego
(ewentualnie 1 jabłko)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego


PRZYGOTOWANIE
Owoce obieramy i miksujemy z sokiem i jogurtem.
Pycha !!!
Smacznego :)


koktajl z jogurtem
 

 

sobota, 10 października 2015

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Pyszne, szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z gruszkami.
Mocny, kakaowy smak przełamany słodkością gruszki sprawia, że ciasto znika w niebywałym tempie:)
Polecam, szczególnie teraz, gdy sezon na gruszki w pełni :)

SKŁADNIKI
czekoladowe ciasto120 g miękkiego masła
10 płaskich łyżek cukru trzcinowego
3 jajka
10 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 tabliczka czekolady deserowej
4 małe gruszki

ciasto gruszkowePRZYGOTOWANIE



W malakserze ucieramy masło z 8  łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę. 
Mieszamy całość łyżką.

czekolada

Wylewamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy dookoła na cieście. 

ciasto gurszkowe

Posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Smacznego :)

gruszki z czekoldą
ciasto czekoladowe z gruszkami
brownie
gruszki przepisy
proste ciasto
 źródło inspiracji


piątek, 9 października 2015

Smażone kanie panierowane

Najlepsza opcja podania kani :)
Pamiętajmy tylko  o spożywaniu tych grzybów z pewnego źródła, jeśli się nie znamy :)
Ja mam kanie zawsze z ogrodu moich Rodziców, a w lesie, choć jestem nawet w 99 % pewna, że to kanie - pozwalam im mimo wszystko rosnąć dalej :)

kanie
SKŁADNIKI

kanie
jajka 
mleko
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE
kanieUsuwamy nogi grzybów i oczyszczamy kapelusze. Jeśli są duże kroimy na ćwiartki.
Panierujemy kanie - najpierw w mące, później w jajku wymieszanym z mlekiem (2-3 łyżki mleka na jedno jajko) przyprawionym solą i dość sporą ilością pieprzu. Na końcu w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju (średni ogień) po kilka minut z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionym pieczywem. 
 
Smacznego :) 

kanie smażone
panierowane grzyby

czwartek, 8 października 2015

Sałatka z jajkiem i awokado

Pyszna, lekka sałatka z awokado :)
Samo zdrowie - polecam :)

SKŁADNIKI
awokado2 garście mieszanki sałat z rukolą
4 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
2 garście pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli 
kiełki rzodkiewki
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE
Sałaty myjemy i przekładamy do miski. Pomidorki przekrawamy na połówki. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. 
Cebulę kroimy w  piórka, obrane jajka w ćwiartki. Układamy wszystkie składniki na sałatach, posypujemy kiełkami, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego :)

jajka
dietetyczna z sałatka




wtorek, 6 października 2015

Gruszkowy koktajl przyspieszający metabolizm

Przepyszny koktajl z gruszki z dodatkiem cynamonu i imbiru - rozgrzewający, podkręcający metabolizm - doskonały na jesienne drugie śniadanie :)

koktajl bananaowy


SKŁADNIKI

1 duża dojrzała gruszka
1 mały dojrzały banan
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 cm korzenia imbiru
1/2 szklanki wody mineralnej



 



PRZYGOTOWANIE
Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (usuwamy gniazda nasienne z gruszki).
Wrzucamy do blendera, dolewamy wodę, sok z cytryny. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do koktajlu razem z cynamonem. Miksujemy i od razu podajemy. Smacznego :)

koktajl odchudzający