reklama

czwartek, 21 stycznia 2016

Ciasteczka z kleiku ryżowego z powidłami śliwkowymi

Bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciastka z kleiku ryżowego z dżemem, marmoladą, lub, tak jak u mnie, z powidłami śliwkowymi - jak lubicie najbardziej :)
Pewnie pamiętacie te ciasteczka ze swojego dzieciństwa - 
znane już w czasach naszych Babć - teraz można zrobić je z pociechami na Dzień Babci i Dziadka - takie są prościutkie :)

ciastka z kleiku ryżowegoSKŁADNIKI (na około 45-50 ciasteczek)
160 g kleiku ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
3 jajka 
kostka miękkiego masła (200g)
powidła śliwkowe


PRZYGOTOWANIE
Na stolnicy mieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Małą łyżeczką nakładamy powidła lub dżem. 

ciastka
ciastka z powidłami


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (na dwa razy lub na dwóch blachach, gdyż ciasteczka urosną) - na około 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce. Smacznego :)

ciastka z dżemem
Dzień Babci i Dziadka



6 komentarzy: