reklama

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Lokma czyli tureckie pączki - dla miłośników Wspaniałego Stulecia :)

Lokma, czyli tureckie małe pączki - przysmak, który był znany już za czasów Imperium Osmańskiego. Lokmę rozdawano ludowi  przy okazji ważnych wydarzeń - np. narodzin potomka sułtana. Dzisiaj, ze względu na powszechną dostępność wszystkich składników, lokma należy do bardzo popularnych słodkości w Turcji.
Jeśli oglądacie "Wspaniałe Stulecie" i zastanawialiście się, czym jest lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :)

tureckie pączkiSKŁADNIKI 
3 szklanki pszennej mąki
1 łyżeczka drożdży
2 łyżki stopionego masła
szczypta soli
3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki oleju
ciepła woda przegotowana
cynamon


PRZYGOTOWANIE
pączusieW misce rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Dodajemy mąkę, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto dodając po łyżce ciepłej wody (ilość według potrzeby). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
W rondlu rozpuszczamy resztę cukru w 3 szklankach wody i gotujemy przez około 15-20 minut, aż powstanie gęsty syrop. Odstawiamy do ostudzenia.
Z ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na rozgrzany olej do zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słodkiego syropu. Parę razy mieszamy, by pączki nasączyły się syropem. Gotowe oprószamy cynamonem i od razu podajemy, gdyż najlepsza jest jeszcze ciepła  lokma. Smacznego :) 

Polecam też inne przepisy na Tłusty Czwartek (klik, klik)

pączki
pączusie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz