reklama

środa, 20 stycznia 2016

Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry

U nas ostatnio wzrosło spożycie ryb - zgodnie z noworocznym postanowieniem 
- i dobrze, że się tego trzymamy :)
Dzisiaj propozycja na kolendrowego łososia z przepyszną kapustą curry duszoną w mleczku kokosowym. Taką kapustę jadłam po raz pierwszy na warsztatach rybnych z Lidlem i Karolem Okrasą. 
Robiłyśmy rybne burgery i jeden z kucharzy podpowiedział nam taki właśnie dodatek.
Sama nie wpadłabym na takie połączenie. Gorąco Wam polecam, bo kapusta jest znakomita - wykorzystaliśmy ją też jako dodatek do burgerów mięsnych (bułka, koltlety z mięsa mielonego + kapusta i prażona cebulka) - palce lizać :)
Przepis na kapustę pochodzi z książki Ryby są super wydanej przez Lidla
W oryginale jest podawana z sandaczem w majeranku. 
Ja postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą.
Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :)

SKŁADNIKI

łosośRyba:
600 g fileta z łososia
1 cytryna
sól morska
pieprz cytrynowy
kilkanaście gałązek kolendry
oliwa z oliwek 

Kiszona kapusta curry:
200 g kiszonej kapusty - posiekanej
2 szalotki - drobno posiekane
1 ząbek czosnku - posiekany
łosoś1 łyżeczka masła
oliwa z oliwek
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
pół łyżeczki startego imbiru
150 ml mleczka kokosowego
50 ml śmietanki 30 % 
1 łyżeczka miodu
sok i skórka starta z 1 limonki
sól
biały mielony pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE
przepis na łososiaPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg).
Z łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje.
Każdą doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem. Układamy na kawałkach folii aluminiowej.
Sparzoną cytrynę kroimy w plastry i układamy po 2 na rybie. Na koniec układamy po kilka gałązek kolendry i skrapiamy oliwą z oliwek. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Przygotowujemy kapustę curry. 
Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dodajemy pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty. 
Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy następne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, limonką i miodem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Na kapuście układamy upieczone filety z łososia. Całość posypujemy siekaną kolendrą i od razu podajemy. Smacznego :)


kapusta kiszonakapusta z mleczkiem kokosowym

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz