reklama

środa, 13 stycznia 2016

Węgierska zupa gulaszowa

Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :)
Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. 
Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście.
Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę.

SKŁADNIKI
600-700 g pręgi wołowej
węgierska zupa gulaszowa2 łyżki smalcu
2 cebule
1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 l bulionu warzywnego
2 czerwone papryki (u mnie podłużne)
2 marchewki
5 średnich ziemniaków
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej
(ewentualnie łyżeczka ostrej papryki)
sól, pieprz 
szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE
gulyaslevesMięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu  podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej.
Smacznego! 


przepis na zupę gulaszową
rozgrzewająca zupa











2 komentarze: