reklama

poniedziałek, 22 lutego 2016

Muffinki śniadaniowe z szynką, serem i warzywami

Pyszne, mocno nadziane śniadaniowe muffiny. 
Faszerowane szynką, serem i warzywami - świetny pomysł na śniadanie.
Te małe pieczone omlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

SKŁADNIKI (na 12 sztuk) - 1 szt. około 90 kcal
60 g szynki
śniadaniowe muffinki150 g tartej mozzarelli
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
pół pęczka szczypiorku
5 jajek
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka świeżego tymianku
sól
pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Foremkę do muffinów (na 12 sztuk) smarujemy oliwą.
Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce z serem i posiekanym szczypiorkiem. Rozkładamy nadzienie do zagłębień foremki.

muffinki

Jajka ubijamy 2-3 minuty, po czym dodajemy mleko, proszek i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy masą nadzienie. 

muffiny wytrawne

Wstawiamy do piekarnika na około 18 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zrumienią. 

jajeczne muffinki


Smacznego :)


muffiny
babeczki wytrawne
babeczki z jajek
muffiny z szynką i serem









9 komentarzy:

  1. To chyba najlepszy przepis na wytrawne muffinki jaki wyszukałam! Co prawda dopiero zamierzam go wypróbować ale już widzę, że jest super. Tak w ogóle wreszcie znalazłam jakiś blog z normalnymi potrawami a nie typu przegrzebki, czarny makaron czy filet z kapłona... Pozdrawiam i proszę o więcej tak ciekawych przepisów:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ciesze się że przepisy się podobają :) Pozdrawiam i zapraszam do częstych odwiedzin :)

      Usuń
    2. Muffinki wyszły i to rewelacyjnie:-)

      Usuń
    3. Super, bardzo się cieszę, że smakowały :) pozdrawiam

      Usuń
  2. czy można zastapic mleko wodą? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zastapilam mleko woda ze smietanka z braku laku. A do szynki dodaliśmy drobno pokrojoną parowke z szynki wedlug zalecen najmłodszego kucharza w rodzinie :) pyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam dziś, trochę zmieniłam składniki, bo dodałam brokuła zamiast żółtej papryki i bez mozarelli. Wyszły pyszne!

    OdpowiedzUsuń