reklama

poniedziałek, 8 lutego 2016

Tagliatelle z cukinią i grzybami leśnymi

Pyszny i szybki makaron z grzybami leśnymi w towarzystwie mojej ukochanej cukinii.
W sezonie używamy oczywiście grzybów świeżych, teraz mrożonych (jak ja) lub suszonych (oczywiście wcześniej namoczonych). Z braku laku sprawdzą się też pieczarki, jednak aromatu leśnych grzybów nie oddadzą :(
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie dorzucić pierś z kurczaka (do podsmażonej cebuli i grzybów - przed dodaniem cukinii). Ja jednak lubię to danie w wersji bezmięsnej :)

tagliatelle z grzybami
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
350 g makaronu tagliatelle
1 cebula
200 g  grzybów leśnych
1 średnia cukinia (ok. 300g)
200 ml śmietany 30%
sól morska
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki



PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
tagliatelleCebulę kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki (bez obierania). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę. 
Dodajemy grzyby i smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy śmietankę i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podgrzewamy i dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy całość na patelni. Podajemy z posiekaną pietruszką lekko oprószając całość pieprzem. Smacznego :)

makaron z grzybami
makaron z cukinią



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz