reklama

czwartek, 28 kwietnia 2016

Kremowe risotto ze szparagami

Przepyszny przepis na risotto ze szparagami - kremowe, maślane, mmmm.........
dla mnie, miłośniczki zielonych szparagów - REWELACJA :)
Jeśli lubicie takie smaki KONIECZNIE wypróbujcie :) 
I kibicujcie przepisowi w konkursie!


risotto

Inspiracja na risotto zrodziła się bowiem po tym, jak zgłosiłam kilka moich ryżowych przepisów do konkursu dla bloggerów kulinarnych na stronie http://www.zostanszefemkuchni.pl/. 
W zeszłym tygodniu kurier przyniósł ogromną pakę z produktami Uncle Ben's i zaproszenie od JÓZKA Josepha Seelesto do udziału w dalszym ryżowym wyzwaniu.
Kiedy zobaczyłam ryż do risotto wiedziałam od razu, że zrobię je z moimi ukochanymi szparagami. ZaRYŻykowałam i wyszedł duet idealny!

unce ben's


SKŁADNIKI
zielone szparagmi4 łyżki masła
300 g zielonych szparagów
1 mała biała cebula
100 ml białego wytrawnego wina
2 szklanki ryżu do risotto
(u mnie Uncle Ben's) 
750 ml gorącego bulionu drobiowego
sól,pieprz
1 łyżeczka tymianku
80 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE
Szparagi oczyszczamy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy wszystkie na 4 części.
Podsmażamy na 1 łyżce masła przez 5 minut. Odstawiamy.
Cebulę drobno siekamy. W garnku na 2 łyżkach masła szklimy ją na złoto. Wsypujemy ryż i przesmażamy, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, mieszamy 2-3 minuty, aż trochę odparuje. Gotując na małym ogniu dodajemy stopniowo po jednej chochli bulionu,
aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż. 

Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do ryżu szparagi (wraz z masłem), przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą łyżkę masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy pozostałym parmezanem. Od razu podajemy. Smacznego :)

Pamiętajmy, że risotto to potrawa, która musi być podana zaraz po przygotowaniu - nie nadaje się do odgrzewania!

risotto

przepisy na szparagi

kremowe risotto


Przepis na 4 porcje - 1 porcja to około 570 kcal  - tyle mniej więcej kcal ma obiad w diecie 1800 kcal , przy 5-ciu posiłkach dziennie :) 
( białko - 18,5 g, tłuszcz - 23g, węglowodany - 74g, błonnik - 4,4g) 

 Zapraszam na fanpage na FB  oraInstagram 


 

1 komentarz: