reklama

wtorek, 12 kwietnia 2016

Lava cake - czekoladowy fondant

Dzisiaj Dzień Czekolady więc na blogu musi pojawić się coś czekoladowego :)
Mam dla Was coś wyjątkowego- lava cake - pyszne czekoladowo-czekoladowe ciacho z płynnym środkiem - wylewającą się po przekrojeniu pachnącą ... czekoladą :) 
Teraz sami/same możecie przygotowywać w domu czekoladowe fondanty :) :) :) 

lava cakesSKŁADNIKI (na 9 ciastek - dzisiaj nie liczymy kalorii :))
2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 g masła 
8 łyżek cukru
4 średnie jajka
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
masło + bułka tarta do foremki



PRZYGOTOWANIE
czekoladowy fondantCzekoladę połamaną na kostki roztapiamy razem z masłem na gładką masę - w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Cukier i jajka z odrobiną soli miksujemy krótko na gładką masę. Dodajemy mąkę i znów krótko mieszamy. Następnie wlewamy czekoladową masę i łączymy w jednolitą masę krótko miksując. 

Foremkę do muffinów (9 otworów) smarujemy masłem i wysypujemy niewielką ilością bułki tartej. Wlewamy czekoladową masę - ciastka trochę urosną :). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-9 minut. Po wyjęciu zostawiamy na 2-3 minuty, po czym wyciągamy z foremki - możemy pomóc sobie nożem, obkrawając po bokach.
Podajemy np. z ulubionymi świeżymi owocami. Fondanty są ścięte z wierzchu i z boków, zaś środek jest przepysznie płynny - smacznego :) 

ciastko czekoladowe
płynąca czekolada
ciastko czekoladowe


No dobra - 1 ciacho to 280 kcal, tylko ciiiii...............

źródło inspiracji

2 komentarze: