środa, 13 kwietnia 2016

Naleśniki po meksykańsku :)

Pyszna alternatywa nadzienia do naleśników - jeśli lubicie meksykańskie klimaty - zróbcie naleśniki z takim farszem, posypcie serem i zapieczcie - nie pożałujecie :)

SKŁADNIKI (dla 3,4 osób - 12 sztuk)
1 naleśnik - ok. 180 kcal

naleśnikinaleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana-
naleśniki będą bardziej puszyste)
1,5 szklanki mąki 
2 jajka
szczypta soli
masło

farsz:
naleśniki ciasto200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku                                
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
kumin
ostra papryka
1 łyżka oliwy
100 g sera żółtego


PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na 10 minut, raz jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem na dużej patelni. 
Dodajemy mięso, które dokładnie rozdrabniany. Doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy na 5 minut, by papryka zmiękła. Dodajemy po 1 łyżeczce kuminu i papryki oraz przecier pomidorowy.
Kukurydzę i fasolę odsączamy i wrzucamy na patelnię. Zwiększamy ogień i przesmażamy razem kilka minut. Na każdym naleśniku kładziemy po około 3 łyżki farszu i zwijamy w rulon.
Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy startym/posiekanym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 

naleśniki zapiekane
 Smacznego :)

naleśniki wytrawne
burrito
Zapraszam na fanpage FB    oraz Instagram

4 komentarze:

  1. Ilość składników należy powiększyć, bo z przepisu wychodzi 7-8 naleśników, wtedy farszu jest za dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musiały być smażone na dużej patelni - w przepisie jest napisane, że na średnią - wtedy wychodzi 12 , a farszu zostały mi 2 łyżki :) Ale mam nadzieję, że smakowały, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygladaja swietnie :) musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń