reklama

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym

Przed nami sezon grillowy, u nas na razie z piekarnika - drobiowe szaszłyki z ryżem sosem jogurtowym, nadającym daniu pysznego słodko-kwaśnego charakteru :) 

SKŁADNIKI (dla 4 osób - po 2 szaszłyki na osobę - 370kcal)
2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego
600 g piersi z kurczaka
szaszłyki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
1/2 łyżeczki pikantnej papryki
1 czerwona papryka 
1 żółta papryka
Sos:
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sok z 1 małej limonki
1 łyżeczka płynnego miodu
sól

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso kroimy w kostkę (usuwamy błonki i tłuszcz) i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą kostkę. Nabijamy mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Solimy szaszłyki przed pieczeniem. Grilujemy po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki.
Gotowe szaszłyki podajemy na ryżu i polewamy sosem jogurtowym. Smacznego :) 

grill
fit obiad


 1 porcja (2 szaszłyki) - około 370 kcal
- białko - 38,1 g
- tłuszcz - 7,5 g
- węglowodany - 40,4 g
- błonnik - 3,8 g


 

1 komentarz: