reklama

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Tosty z łososiem, szparagami i mozzarellą

W sezonie szparagowym proponuję dziś niecodzienny pomysł na śniadanie - chrupiące tosty z pełnoziarnistego chleba z ciągnącą się mozzarellą w towarzystwie łososia wędzonego i szparagów - wszystko co lubię zamknięte razem w pysznym toście :)

tosty 
SKŁADNIKI (na 4 tosty - 1 tost - 324 kcal)
8 kromek chleba pełnoziarnistego
1 kulka mozzarelli (125g)
100 g łososia wędzonego na zimno
12 sztuk zielonych szparagów 
pieprz cytrynowy
masło



PRZYGOTOWANIE
Odrywamy zdrewniałe części szparagów. Blanszujemy szparagi we wrzątku kilka minut.
Na 4 kromkach rozkładamy plasterki łososia, posypujemy pieprzem cytrynowym. Mozzarellę również kroimy w plastry i kładziemy na kromkach, po czym układamy po 3 sztuki szparagów na każdej. Przykrywamy pozostałym chlebem i smarujemy masłem zewnętrzne strony tostów. Zapiekamy w opiekaczu lub na grillu na złoto-brązowo. Smacznego :) 


szparagi
mozzarella

łosoś
 1 tost (dla mnie wystarczająca porcja na śniadanie - to w końcu 2 kromki chleba :)) - 324 kcal, w tym:
- białko 21,25 g
- tłuszcz - 12,9 g
- węglowodany - 38 g
- błonnik - 42 g (!) 

Zapraszam na funpage na FB  oraz Instagram


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz