reklama

piątek, 13 maja 2016

Botwinka z jajkiem - wersja FIT

Wiosna w pełni - to okres, kiedy uwielbiam stragany w warzywniakach - tyle dobroci - nie wiadomo na co się zdecydować. Jest już botwinka- musi być zupa!

Botwina to młode listki buraka ćwikłowego, bogate w witaminy (szczególnie A i C),  wapń i dużą ilość żelaza - stąd jest bardzo polecana dla wegetarian.
Botwinka jest odświeżająca i lekkostrawna - warto włączyć ją do diety podczas przeziębienia, czy infekcji, której towarzyszy gorączka.
Zupa z botwinki odtruwa i odkwasza organizm!  

SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja 145 kcal! - razem z jajkiem :))
pęczek botwinki
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku
150 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
koperek lub szczypiorek do posypania
4 jajka ugotowane na twardo 

PRZYGOTOWANIE
Botwinkę myjemy, osuszamy. Liście i łodygi drobno siekamy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę (polecam w gumowych rękawiczkach!). Wrzucamy do gorącego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem,  1/2 łyżki soku z cytryny, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut - aż buraczki zmiękną. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny. Odlewamy pół kubka zupy, mieszamy z jogurtem i zabielamy zupę. 

Podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem (albo jednym i drugim :)). Smacznego!



 1 porcja zupy - 145 kcal - wraz z 1 całym jajkiem :) - super FIT zupka :) 
- białko - 11 g
- tłuszcz - 9 g
- węglowodany  -12,5 g
- błonnik - prawie 4 g 

Zapraszam na fanpage na FB oraz  Instagram



4 komentarze:

  1. Małgosiu pyszności przygotowałaś, samo zdrowie. Ja jeszcze nie robiłam w tym sezonie, muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń