reklama

środa, 8 czerwca 2016

Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka

Najlepsze jedzonko na gorące dni? Chłodnik oczywiście. Najlepszy z botwinki, ogórka i rzodkiewki :) Moc witamin i składników mineralnych - orzeźwiający i sycący.  Lubicie?

SKŁADNIKI (4 duże porcje 
1 porcja - 197 kcal - wraz z jajkiem :))
botwinka1 pęczek botwinki
0,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek rzodkiewki
3 ogórki gruntowe
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chrzanu
750 ml maślanki
sól morska
świeżo mielony pieprz
4 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE
Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, liście siekamy. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut - do miękkości. Dodajemy łyżkę soku z cytryny i zostawiamy do wystudzenia. 
botwinkaRzodkiewkę i obrane ogórki kroimy w małą kosteczkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy.
Wrzucamy wszystko do garnka z botwinką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan i zalewamy maślanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - podajemy z jajkiem podzielonym na ćwiartki lub połówki. Smacznego :) 

chłodnik z ogórka
botwinka z jajkiem
 1 duuuża porcja zupy z całym jajkiem - to tylko 197 kcal :)
- białka - 15,7 g
- tłuszcz - 9,9 g
- węglowodany - 17,45 g 
- błonnik - 4,5 g 

Zapraszam na fanpage na FB  oraz  Instagram







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz