piątek, 3 czerwca 2016

Jajecznica ze szparagami

Kto często tu zagląda, ten wie, że szparagi (szczególnie zielone) darzę szczególnym uczuciem (o ich dobroczynnych właściwościach pisałam w tym artykule klik! ).
Wiecie też, że polecam jedzenie jajek na śniadanie - gdyż ich spożywanie rano przyspiesza metabolizm :)  Było już kilka omletów ze szparagami (przepisy w sekcji śniadania klik!), teraz nadeszła pora na .., jajecznicę! 
Prosto, smacznie , zdrowo, no i zdecydowanie FIT :) 

jajecznica 
SKŁADNIKI (na 1 porcję - 199 kcal)
2-3 jajka
1 łyżeczka masła
4 sztuki zielonych szparagów
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól morska
świeżo mielony pieprz
 


PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na cztery części.  
Masło rozpuszczamy na małej patelni i podsmażamy przez 4-5 minut na średnik ogniu.
Jajka wbijamy do kubka/miseczki i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na patelnię i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania preferowanej konsystencji. Pod koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy z ulubionym pieczywem - najlepiej pełnoziarnistym :) 
Smacznego :) Korzystajcie w pełni z sezonu szparagowego!!!

1 porcja jajecznicy - 199 kcal (+ kromka chleba pełnoziarnistego - około 300 :))
- białko - 15 g
- tłuszcz - 14 g
- węglowodany - 5,2 g
- błonnik - 1,9 g

szparagi
fit śniadanie


 

 

3 komentarze:

  1. Hmmmm, ciekawe połączenie :) Ostatnio czytałam o jajkach na Kcalmarze i zawsze myślałam, że sa raczej kaloryczne i mało wartościowe. Podrzucam Ci linka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham takie śniadanka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń