reklama

piątek, 28 października 2016

Dorsz pieczony z warzywami

Pyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;)

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal)


dorsz z warzywami
800 g filetów z dorsza
4 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
pęczek dymki (biała i zielona część)
puszka pomidorów w puszce (całych) 
1 por - biała część
150 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz 
szczypta cukru
tymianek


PRZYGOTOWANIE
Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia).
ryba z warzywamiW tak zwanym międzyczasie :) obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. 
Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie.
Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami. Smacznego :) 


pieczone warzywa
1 porcja - 305 kcal
- białka - 36,5 g
- tłuszcze - 8,5 g
- węglowodany - 19,6 g
- błonnik - 3,4 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram

zdrowy oiad






2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń