reklama

czwartek, 27 października 2016

Pieczona ciecierzyca

Świetna i zdrowa przekąska, po którą warto sięgnąć zamiast np. paluszków czy paskudnie niezdrowych chipsów ...

Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka w diecie, obniża poziom "złego" cholesterolu, a dzięki zawartości potasu - obniża ciśnienie krwi.
Posiada też dużo magnezu, żela, wapnia i fosforu oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy. Ma niski indeks glikemiczny (dobra dla cukrzyków i osób odchudzających się) i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Ciecierzycę pieczoną można przygotowywać z ulubionymi przyprawami - na słono,pikantnie - ale też na słodko  (np. z cynamonem i syropem klonowym).
Moja ulubiona wersja - lekko pikantna  z wędzoną papryką.

pieczona ciecierzyca

SKŁADNIKI (całość - 617 kcal)
400 g ciecierzycy (bez zalewy - lub 2 szklanki gotowanej)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli




PRZYGOTOWANIE
pieczona cieciorka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (z termoobiegiem).
Ciecierzycę odlewamy z zalewy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Wykładamy na papierowy ręcznik i osuszamy.
W misce mieszamy oliwę z przyprawami - dodajemy cieciorkę i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciecierzycę.
Pieczemy przez około 30 minut, co 10 minut mieszamy. Smacznego :) 


zdrowa przekąska


przepisy z ciecierzycy



Cała przekąska - 617 kcal 
- białko - 19,4 g
- tłuszcze - 38,4 g
- węglowodany - 45,7 g
- błonnik - 13,7 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram



16 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na zdrową przekąskę :) Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój przysmak!! :) uzależniłam się :) polecam jeszcze doprawić curry. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj z kurkumą, papryką wędzoną, pieprzem czarnym i solą himalajską.. Super.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co zrobic czy nie była sucha i twarda? bardzo lubię ciecierzycę i próbowałam ją upiec, ale wyszła twarda jak małe kamyczki, nie dało się jej jeść:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchą trzeba dokładnie - długo namoczyć :) i sprawdzać w trakcie pieczenia - taka z puszki zawsze wychodzi miękka :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Uwielbiam pieczoną ciecierzycę, lekko pikantną, przyprawioną papryką. Z powodzeniem zastępuje inne niezdrowe przekąski, a do tego jest łatwa w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam ostatnio taką ciecierzycę, tylko w nieco innej wersji. Miałam tak mocno namoczoną, że po ugotowaniu nie trzeba było jej już dopiekać ;) Wymieszałam tylko z przyprawami i voila!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam - z różnymi przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie. A czy po przygotowaniu taka cieciorka jest chrupiaca?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dlugo trzeba ja moczyc przed wstawieniem do piekarnika.Rozumiem, ze taka namoczona nie wymaga juz gotowania przed wsadzenidm do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robię wersję bez dodawania tłuszczu...to moja ulubiona przekąska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez tłuszczu nie próbowałam :) ładnie się piecze? pozdrawiam

      Usuń