środa, 9 listopada 2016

"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS!

Pod koniec września nakładem wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się najnowsza książka kulinarna Darii Ładochy. Jej pierwsza książka o kuchni tajskiej zachwyciła mnie, dlatego bardzo byłam ciekawa kolejnej pozycji. 
Całkiem niedawno otrzymałam pachnący nowością egzemplarz od Wydawnictwa :)

"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - już sam tytuł sprawia, że z pewnością każdy z nas pomyśli od razu - to coś dla mnie :) Któż ma bowiem czas, by przygotowywać codziennie 5 posiłków? Okazuje się, że nie jest to takie trudne...


przepisy

Już na wstępie Daria przekonuje, że warto samemu gotować i pokazuje, jak metodą małych kroków wprowadzić zdrowe nawyki i domowe posiłki do diety. Pozwala to zaoszczędzić pieniądze, które wydajemy na gotowe dania - nie zawsze zdrowe i często nafaszerowane chemią. 


Edipresse

Książka to 70 prostych przepisów na zdrowe dania, które naprawdę można przygotować w kwadrans! Podzielona jest na części, z których każda dotyczy innego rodzaju posiłku: mamy więc przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Wszystkie dania Darii można zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :) 
Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią. 
Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw, jak i samej Autorki!


łatwe przepisy

Dania są proste w przygotowaniu i składają się z ogólnodostępnych składników. Daria proponując przepisy bierze również pod uwagę sezonowość składników, a także zachęca do gotowania "na zakładkę".
Chcecie wiedzieć, co to znaczy? Koniecznie przeczytajcie "Kuchnię dla zajętych kobiet i mężczyzn".


pyszne przepisy

Mam dla Was  niespodziankę - wydawnictwo Edipresse podarowało mi również egzemplarz, który może stać się Waszą własnością!


Wystarczy, że na adres meg.chyla@gmail.com prześlecie odpowiedź na pytanie, jaki jest Wasz ulubiony przepis na danie, które można przyrządzić w 15 minut? 

Wszystkie propozycje ukażą się w komentarzach pod tym postem. Subiektywnie wybiorę jeden z nich i nagrodzę książką Darii Ładochy :) 

Konkurs trwa do 18 listopada 2016 do godziny 23.59. Wyniki ogłoszę najpóźniej 21 listopada i niezwłocznie skontaktuję się ze zwycięzcą :) 

Podpiszcie się proszę imieniem w zgłoszeniu. Umieszczę tylko Wasze komentarze i imiona pod postem konkursowym - adresy e-mail zachowując dla siebie.  


ddtvn
 
Jeśli chcecie być na bieżąco z tym , co dzieje się na blogu zapraszam na  fanpage na FB oraz na Instagram


Nagrodę wysyłam tylko na terenie Polski!



wydawnictwo edipresse

Tytuł: "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn"
Autor: Daria Ładocha
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Ilość stron: 224
Cena: 49,90 PLN
Oprawa: twarda


78 komentarzy:

  1. Monika napisała:
    Witam,
    ulubiony przepis na danie w 15 minut to- Monte :) idelany deser gdy przyjdzie ochota na coś dobrego

    1 serek bieluch
    1 łyżka kakao
    syrop klonowy lub miód
    orzechy laskowe

    1/2 serka zmieszać z syropem klonowym lub miodem, druga część serka wymieszać z łyżka kakao i syropem /miodem. orzechy laskowe zmielić najdrobniej jak sie da i wymieszac z ciemną masą. Ułożyć najpierw białą masę a póżniej ciemna-można na wierzch posypac orzechami laskowymi. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Basia napisała:
    Witam,
    Gdy jest dzień że nie mam ochoty gotować, a jestem glodna po pracy to robię takie oto szybkie danie:

    Warzywa na patelnie (najlepiej lubię te z biedronki mają w sobie ziemniaki, brokuła, marchew), podsmażam na patelni, doprawiam wedle uznania (lubię używać bazylii, oregano, chili, ziół prowansalskich, soli, pieprzu).
    W czasie gdy warzywa się podsmażają w garnku rozpuszczam ok. łyżkę masła, dodaję serek topiony w pudełku najbardziej smakuje mi masdamer. Mieszam czekając aż się rozpuści, gdy zdarzy się że w lodówce zaplątał się ser z niebieską pleśnią to go kroję w kostkę i również dorzucam. Po rozpuszczeniu sera, dodaję 1-2 łyżki mleka. Trochę wygląda jakby się zważyło, ale się nie przejmuję i mieszam dalej. Po chwili otrzymuję pyszny sos serowy.
    Warzywa wykładam na talerz i polewam je sosem serowym. Gdy w lodówce są parówki to czasem kroję i również dodaję do warzyw, ale nie jest to warunek konieczny :-)
    Takie danie mi bardzo smakuje, sosik jest najsmaczniejszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Weronika napisała:
    Dzień dobry,
    ja wraz z moją córką uwielbiamy ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem :D

    Składniki:
    szklanka mleka
    szklanka wody
    szklanka ryżu
    2 jabłka
    cukier
    4 łyżki
    cynamon

    Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier oraz wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, często mieszając. Jabłka obrać wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę Do małego garnuszka wlać troszkę wody, wrzucić jabłka i gotować do czasu aż owoce zmiękną. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy jabłka i mieszamy. Podajemy w miseczce z dodatkiem cukru i cynamonu.

    Ze smacznymi pozdrowieniami
    Weronika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Daria napisała:
    Dzień dobry,
    jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje.

    KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM

    składniki na 1 dużą porcję:
    klopsiki:
    - ok. 250g mielonego mięsa z indyka

    - ok. 60g białej kapusty
    - sól, pieprz
    - 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
    sos:
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 zielona cebulka
    - ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej)
    - 2-3 suszone pomidory w oleju
    - 1/2 puszki krojonych pomidorów w zalewie
    - gałązka świeżego oregano
    - sól i pieprz
    - feta light do posypania

    Mięso wyrobić z przyprawami i olejem. Kapustę posiekać, wymieszać z mięsem. Uformować nieduże klopsiki (u mnie wyszło 7). Patelnię można przetrzeć oliwą, obsmażyć klopsiki z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień do minimum i przykryć.
    Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulkę pokroić w krążki, podsmażyć. Dodać startą na tarce cukinię, wlać pomidory z puszki. Mieszając, gotować, aż lekko sos odparuje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z listkami oberwanymi z gałązki oregano.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Wyłożyć na talerz sos razem z klopsikami, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wioleta napisała:
    Pomysł na pyszne śniadanko z serkiem wiejskim, który zrodził się dzisiaj rano w mojej głowie :-)
    "Ziarnista owsianka", czyli trochę niedoceniany serek wiejski (alternatywa jog. naturalnego) + płatki + owoce + bakalie
    Składniki dla jednej osoby:
    - 3 łyżki płatków jaglanych

    – 1/2 op. serka wiejskiego lekkiego 100 g
    – łyżka rodzynek
    – łyżka suszonych jagód Goji
    – łyżka suszonej żurawiny

    - pół jabłka

    – pół banana

    – pół łyżeczki cynamonu

    Serek wiejski przekładamy do miseczki. Płatki gotujemy ok. 1 min w kilku łyżkach wody i przekładamy do miseczki z serkiem. Suszone owoce, czyli żurawinę, rodzynki i jagody Goji zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Serek z płatkami posypujemy cynamonem. Dodajemy pokrojonego banana, starte jabłko, miękkie bakalie. Mieszamy. Zjadamy. :-)

    Szybkie, pożywne i sycące śniadanie, które doda energii na cały dzień :)
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Justyna napisała:
    Danie w mniej niż 15 minut?? Nie prosta sprawa, ale mam pyszny pomysł! I do tego zdrowy ;) Budyń z kaszy jaglanej z malinami. Prosto, szybko i smacznie. Polecam!
    Składniki: (na 2 porcje)
    6 łyżek nieugotowanej kaszy jaglanej
    500 ml mleka (2 szkl)
    1-2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła
    garść malin

    Przygotowanie:
    Kaszę jaglaną zmielić na mączkę (np. w młynku do kawy). Zalać ją mlekiem dodając masełko oraz cukier waniliowy. Całość zagotować, często mieszając. Od zagotowania podgrzewać jeszcze ok. 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Jeszcze ciepły przelać do dwóch pucharków. Podawać od razu ze zmiksowanymi na mus malinami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Justyna/Kuchenne Fascynacje napisała:
    Danie, które można zrobić zarówno na słono jak i na słodko. Oczywiście wybieram zawsze to drugą wersję :) Obłędnie pyszny, łatwy i szybki w zrobieniu.
    Makaron z patelni
    Składniki :
    400 g makaronu
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 szklanki masła lub margaryny
    cukier
    ser biały
    Makaron gotujemy al`dente. Przelewamy na sicie.
    Bułkę tartą smażymy na suchej patelni aż zbrązowieje. Następnie dodajemy masło. Ja czasem najpierw rozpuszczam masło a potem dodaję bułkę i smażę aż się zezłoci. Kolejno dokładamy makaron, ser biały w dowolnej ilości i cukier do smaku. Ilość w zależności jak bardzo chcemy słodki makaron. Podajemy.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Magda napisała:
    Zupa jaglana z bananem, granatem i migdałami

    Składniki:
    1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
    3 łyżki płatków jaglanych
    1 banan
    1/4 granatu
    garść płatków migdałowych

    Wykonanie:
    Do garnka wlewam mleko, dodaję płatki jaglane i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Banana obieram, kroję w plasterki i wrzucam do mleka. Blenderem miksuje wszystko na gładki krem. Wyłuskuje ziarenka granatu. Gotową zupę wylewam na talerz, posypuje ziarenkami granatu i płatkami migdałowymi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadwiga napisała:
    Moim ulubionym i bardzo szybkim daniem jest pesto. Zaczynamy od ugotowania makaronu, bo to zajmuje najwięcej. Gdy garnek jest już podgrzewany, miksujemy bazylię, czosnek, oliwę z oliwek, orzeszki (nerkowce - moje ulubione) i parmezan. Gdy makaron się ugotuje, po prostu mieszamy go z sosem, dekorujemy listkiem bazylii i danie gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Michał napisał:
    dzień dobry,
    z racji wykonywanego zawodu zawodowego kierowcy czasami brakuje nawet 15 minut :) Moim przepisowym daniem wtedy są tosty z żółtym serem, pomidorkiem, kiełkami rzodkiewki, cebulką oraz z dodatkiem wędliny (a to już zależy jaką wyciągnę z lodówki)

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgorzata napisała:
    Moje ulubione danie,które przyrządzam w 15 minut to
    krewetki z makaronem w sosie śmietanowo-pietruszkowym.
    Składniki:

    800 g krewetek
    makaron spaghetti
    1 cebula
    1–2 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 szklanka śmietanki 30% np. Fine Food
    oliwa
    1 łyżka masła
    sól i pieprz do smaku

    OdpowiedzUsuń
  12. Agnieszka napisała:
    Szybkie dane w 15minut - Bruschetta:
    Składniki:
    1 opakowanie krojonych pomidorów,
    1 opakowanie mozarelli
    Bazylia świeża lub suszona,
    Zioła prowansalskie (tymianek, oregano)
    Sól,
    Pieprz,
    Papryka słodka,
    Zielone pesto (domowe lub „kupne”),
    3 Ciabatty
    Przygotowanie:
    Każdą ciabattę przekrawamy wzdłuż i smarujemy zielonym pesto. Do miseczki wrzucamy pomidory (nie odsączamy!) pokrojoną w kosteczkę mozarellę, 2 łyżeczki papryki słodkiej, po łyżce bazylii i ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku (można dodać też pokrojone w plasterki czarne oliwki). Wszystko mieszamy i przekładamy masę na ciabatty. Wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika i pieczemy 10minut aż mozarella się roztopi. Smacznego :)
    Przygotowanie Max. 5minut + pieczenie 10minut. Danie szybkie, lekkie i smaczne, smakuje każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Paulina napisała:
    Witam serdecznie,
    moim ulubionym daniem w 15 minut jest carbonara. Zazwyczaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania mam w domu, więc to bardzo szybkie i wygodne danie.
    Składniki dla 2 osób:
    150 g makaronu spaghetti
    3 jajka
    100 ml śmietanki kremówki lub śmietany do gotowania
    100-150 g boczku lub wędzonej szynki
    50-70 g parmezanu
    sól i pieprz do smaku (dodatkowo sól do gotowania makaronu)
    szczypiorek/natka z pietruszki (świeży lub suszony) do posypania dania
    W trakcie, gdy makaron gotuje się w osolonej wodzie, kroję boczek i podsmażam go na rumiano na patelni. Do osobnego naczynia wbijam jajka, dodaję śmietanę i dokładnie roztrzepuję. Następnie dodaję sól i pieprz oraz starty ser, ponownie dokładnie mieszam. Gdy makaron jest al dente, odcedzam go z wody, a następnie wrzucam do tego samego gorącego garnka. Do odcedzonego makaronu dorzucam podsmażony boczek i dokładnie mieszam. Następnie wlewam mieszankę jajeczno-śmietanowo-serową i mieszam do uzyskania kremowego sosu. Zazwyczaj ciepło garnka wystarcza do tego aby ściąć jajka w stopniu pozwalającym na uzyskanie kremowego sosu. W przypadku, gdy sos jes nadal rzadki, włączam palnik i całość lekko podgrzewam. Jednak nie za bardzo aby nie skończyć z makaronem oblepionym jajecznicą. Na koniec przekładam wszystko na talerze i niezwłocznie podaję posypane szczypiorkiem lub pietruszką. Oto właśnie recepta na mój idealny i ekspresowy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  14. Katarzyna napisała:
    Dzień dobry,


    Moje ulubione danie to TAGIATELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI. Jest szybkie i pyszne, a poza sezonem szparagi świeże można zastąpić tymi ze słoika i wtedy to danie naprawdę w 10 minut :)


    Składniki:

    makaron tagiatelle lub inny

    1 mała śmietana 30%

    szparagi zielone

    łosoś wędzony w kawałku

    koperek

    pieprz i sól

    Przygotowanie:

    Zaczynamy od ugotowania szparagów na parze oraz makaronu w osolonej wodzie. W między czasie podsmażamy (bez tłuszczu) rozdrobnionego łososia, dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy szparagi na ok. 2 cm kawałki i wszystko razem delikatnie mieszamy. Odcedzony makaron łączymy z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Sylwia napisała:


    Ulubione danie w 15 minut?
    Owsiane placuszki bananowe
    Dwa jajka
    Banan (duży)
    3/4 szklanki płatków owsianych
    Wszytko razem blenderujemy i smażymy na małej ilości tłuszczu
    Ze względu na obecność banana są one slodziutkie więc jem placuszki polane jogurtem naturalnym oraz posypane orzechami włoskimi
    Przepyszne!! Mój narzeczony prosi mnie o nie co drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
  16. Michalina napisała:

    Nie lubię tracić czasu w kuchni oraz gotować czegoś, co składa się z więcej niż 6 składników. Nie lubię tracić czasu więc przechodzimy do rzeczy:
    Makaron z tuńczykiem
    Składniki
    Makaron - wg uznania
    1 puszka tuńczyka w oleju
    1 puszka lub karton pomidorów w puszce lub przecieru pomidorowego
    1 średnia cebula
    cukier, sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania do smaku

    Wstawić wodę na makaron i w międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju (dosłownie odrobinie, bo potem tuńczyk też ma olej i będzie za tłusto). Do zeszklonej cebuli dodać odcedzonego tuńczyka, jak już tuńczyk z cebulą skwierczą na patelni a makaron bulgocze w garnku dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu aż do momentu odparowania wody i samoistnego zagęszczenia się sosu. Doprawić do smaku. Gotowym sosem polać makaron ew. wrzucić makaron do sosu i wymieszać. Jeśli ktoś lubi, można na wierzch położyć plasterek żółtego sera. Ja nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aleksandra napisała:

    Czesc!!
    Pracuje w szpitalu bardzo wiele godzin więc nie mam czasu na długie gotowanie a uwielbiam jeść:))
    najszybciej a jednoczesnie zdrowo przygotowuje kurczaka ze szpinakiem :)
    produkty dla dwóch osób:
    300g piersi z kurczaka
    opakowanie szpinaku (kupuje najczęścniej w biedronce 250g)
    300g makaronu, najlepiej jakiś pełnoziarnisty - ja uwielbiam penne, ale może byc jakikolwiek
    pieprz
    sól
    wegeta
    *czasem jak mam z poprzedniego dnia ugotowany rosół (bulion) to dwie chochelki dodaje zamiast wody do szpinaku w czasie gotowania, żeby miał taki domowy posmak

    Przygotowanie: kroje pierś z kurczaka w kostkę, wrzucam na patelnie (smaże kurczaka bez tłuszczu żeby bylo zdrowiej i mniej kalorii, a kurczak jest mięsem które spokojnie do tego się nadaje). W czasie gdy kurczak się smaży wkładam szpinak do garnka i gotuje. Stawiam makaron do osolonej wody. Po ugotowaniu wszystko razem mieszam. Można pomieszać szpinak z mięskiem i nałożyć na makaron ale ja wole wszystko razem :)
    polecam, szybko, smacznie a przede wszystkim zdrowo:D

    smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Magda napisała:
    Danie w 15 minut? Żaden problem! Jednym z moich ulubionych dań na szybko jest makaron ryżowy z pesto nerkowcowym i tofu.

    1. Makaron ryżowy (najlepiej z dodatkiem zielonej herbaty- dzięki temu ma piękny zielony kolor) moczę we wrzątku.
    2. Do misy malaksera wrzucam składniki na pesto: pół awokado (mocno dojrzałego), garść świeżych liści bazylii, garść rukoli, 80g nerkowców, sok z połowy cytryny, czosnek granulowany, sół i pieprz do smaku. Wszystko chwilę blenduję do uzyskania mniej lub bardziej gładkiego kremu.
    3. Na patelni podsmażam pokorojone w kostkę, wędzone tofu, wrzucam makaron i pesto. Chwilę mieszam na patelni wszystkie składniki aż się połączą i posypuję ziarnami prażonego słonecznika oraz nerkowcami. Ozdabiam szczypiorkiem lub kolendrą. Voila! Proste, zdrowe i przepyszne danie gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  19. Katarzyna napisała:
    Najlepszy i sprawdzony w tygodniu przepis na obiad w 15 minut, to:

    ryż z torebek + filet z łososia, zawinięty w folię aluminiową, polany oliwą z oliwek i posypany dowolną ulubioną przyprawą (na 15 minut do piekarnika - gotowe!), jako dodatek: kupne - ugotowane buraczki pokrojone w kostkę, mizeria, albo np. cukinia pokrojona w kostkę i przygotowana w dokładnie taki sam sposób jak ryba - mogą razem "posiedzieć" w piekarniku. :)

    Polecam! Zdrowo i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ania napisała:
    Witam,

    moje ulubione szybkie danie to szpinakowy omlet:

    Składniki: 2 jajka, 4-5 kostek mrożonego szpinaku, 3/4 szklanki płatków owsianych, garść orzechów (włoskie, nerkowce, laskowe), sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, olej kokosowy, jogurt naturalny do polania.

    Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć szpinak. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Po podsmażeniu szpinaku wylać masę na patelnię, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu kilka minut. Jak już omlet będzie chciał "zejść" z patelni obrócić go na drugą stronę i podpiec jeszcze 1-2 minuty. Podawać polany jogurtem naturalnym.

    To jest danie które często przygotowuje sobie do pracy na drugie śniadanie, w czasie gdy jem pierwsze śniadanie w domu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aleksandra napisała:
    Najszybsze(a zarazem najsmaczniejsze) danie jakie kiedykolwiek przyrządziłam?Makaron z kurczakiem i szpinakiem!Wystarczy 15 minut i 4 składniki.

    ~makaron typu piórka
    ~paczka mrożonego bądź świeżego szpinaku(ja wole mrożony)
    ~podwójna pierś z kurczaka
    ~kilka ząbków czosnku,3 łyżki masła

    Makaron ugotować al dente.W międzyczasie doprawionego według uznania kurczaka pokrojonego w kostkę smażyć na niewielkiej ilości oleju.Kurczakowi wystarczy tylko ok.10 minut smażenia!Czosnek należy podsmażyć na maśle ze szpinakiem,ale można też zrobić to na jednej patelni z kurczakiem,pod koniec smażenia.Makaron wymieszać z kurczakiem i szpinakiem.Można całość posypać startym serem lub parmezanem,ale ja jeszcze tego nie próbowałam.Gwarantuję satysfakcję i mogę z pełną odpowiedzialnością polecić to danie.Zawsze robię je z chłopakiem,taki nasz co kilkudniowy ulubiony rytuał.Szybko,sprawnie i na temat.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  22. Andrzej napisał:
    Spaghetti Bolognese:
    Składniki-makaron,mięso mielone,sos pomidorowy w kartonie,czosnek,cebula,oliwa,przyprawy,parmezan.
    Gotujemy makaron ok.15 min.W tym samym czasie robimy sos do spaghetti czyli na oliwie musimy zeszklić cebulę,czosnek ok.4 min.,następnie mielone mięso lekko obsmażamy,dodajemy sos pomidorowy i przyprawy bazylię,oregano,pieprz,sól ok.10 min.Nakładamy sos na makaron,posypujemy parmezanem i konsumujemy szybciej niż robiliśmy takie dobre.Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  23. Martolini napisał:
    Moje danie w 15 minut to szybki obiad :D
    Pokroić cebulę, zeszklić na patelni, w garnuszku ugotować soczewicę, w dużym garnku nastwić makaron sphagetti, do cebuli dodajemy pomidory z puszki. Wszystko mieszamy, doprawiamy i posypujemy parmezanem.
    Przyda mi się ta książka jak widać :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Magdalena napisała:
    Witaj,

    Chciałabym się podzielić swoim ulubionych szybkim przepisem. Kocham włoską kuchnię, przede wszystkim makarony.

    "Małe uszka w słonecznikowym pesto"

    Potrzebne będą:
    100 g - Makaronu Orechiette, ja użyłam kolorowego
    1 garść - Bazylii (liście i łodygi)
    1 garść - Łuskanych pestek słonecznika
    1/2 szklanki - Oliwy z oliwek
    1 łyżeczka - Soli
    1/2 łyżeczka - Pieprzu
    2-3 łyżki - Tartego parmezanu (nie, jeśli danie ma być wegańskie)
    1/2 łyżeczki -Tymianku
    Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, wg czasu na opakowaniu.
    Ja gotuję zawsze 1-2 minuty któcej, żeby mieć pewność, że będzie al dente.
    W czasie gotowania makaronu do blendera wrzucam składniki pesto i miksuję na grudkowatą masę. Jeśli pesto okaże się za gęste, dolewam oliwy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lub gotowe pesto rozcieńczam wodą pozostałą
    z gotowania makaronu.
    Ugotowany makaron dolewam zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.
    Przekładam uszka z powrotem do garnka, dodaję 2-3 czubate łyżki pesto
    i dokładnie mieszam. W razie potrzeby można rozcieńczyć wodą.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  25. Krzysztof napisał:
    Witam
    Moje ulubione danie, które można przyrządzić w 15 minut ma tę zaletę, że daje prawie nieograniczoną dowolność i swobodę, ze względu na to, że możemy przyrządzić praktycznie wszystko. Jak wygląda przepis? Bardzo prosto, wystarczy znaleźć numer telefonu, na który musimy zadzwonić, wybrać danie, a następnie wykonać telefon i zamówić jedzenie. Ta-da, praktycznie gotowe! Niestety ze względu na brak czasu, mimo chęci zmiany, to wciąż pozostaje moim ulubionym przepisem na szybkie danie. :D
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  26. Aleksandra napisała:
    Dzień dobry (lub dobry wieczór :) )

    Czasem nawet i ten kwadrans to o jakieś dziesięć minut za dużo... i dlatego zaskakująco często wybieram taki makaron:
    50g makaronu ryżowego
    1 filet z kurczaka
    Połowa brokuła
    2 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki miodu
    Łyżka ziaren sezamu
    Solone orzeszki ziemne

    Zaczynam od zagotowania wody i krótkiego gotowania brokułów - wystarczy dosłownie kilka minut. W międzyczasie zalewam wrzątkiem makaron ryżowy i zajmuję się kurczakiem - kroję go w kostkę i podsmażam przez ok. 10 minut. Następnie zajmuję się sosem - wystarczy wymieszać w miseczce sos sojowy, miód oraz ziarna sezamu. Na patelnię wrzucam gotowy makaron, ugotowane brokuły, kurczaka i zalewam sosem. Mieszam aż do połączenia składników, a gotowe danie podaję posypane grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

    Ot, cała filozofia ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Zenon napisał:
    Pierwszym etapem mojego kulinarnego dzieła jest zagotowanie wody w czajniku. W międzyczasie otwieram opakowanie z chemicznym makaronem i wrzucam go do miseczki po wcześniejszym rozkruszeniu. Kolejnym etapem jest wsypanie równie chemicznej bazy "zupki" i zalanie jej wrzątkiem. Następnie uzbrajam się w cierpliwość - około 5 minut i dzieło uznaję za zakończone. Pozostał już tylko ostatni, najważniejszy dla mojego zdrowia etap - wylewam to badziewie do WC. Gryzie mnie tylko sumienie, dlaczego tak katuję te biedne bakterie w oczyszczalni ścieków.

    OdpowiedzUsuń
  28. Rafał napisał:

    Dzień dobry,

    Ja zaproponuję kuchnię śródziemnomorską w towarzystwie polskich jabłek :) Jestem zabieganym facetem, więc szybkie dania to mój jedyny ratunek. Taką sałatkę przygotowuję też dla gości, ponieważ pomijając doznania smakowe, prezentuje się ona spektakularnie mimo niewielkiej ilości składników :) A jak już nabierzemy wprawy, to zdążymy w tych piętnastu minutach umyć zęby i ogarnąć zarost ;)

    JABŁKA NA WAKACJACH :)


    Składniki:

    2 małe cukinie

    1-2 jabłka winne

    sok z 1 cytryny

    orzechy włoskie

    2 łyżki nasion granatu

    sól, pieprz


    Dressing:

    5-6 łyżek soku z granatu

    2 łyżki oliwy z oliwek

    2 łyżki octu jabłkowego

    1 łyżeczka miodu

    sól, pieprz


    Do dekoracji:

    listki świeżej mięty.


    Obieraczką do warzyw pokroić cukinię w cieniutkie plasterki. Jabłka pokroić w ósemki i wrzucić do salaterki z wodą z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Odsączyć przed włożeniem do sałatki.

    Wymieszać cukinię, jabłka, orzechy i nasiona granatu.

    Przygotować dressing: wymieszać sok z granatu, ocet, oliwę, miód, sól i pieprz. Najlepiej wlać do słoiczka, zakręcić i wstrząsnąć. Sos idealnie się połączy.

    Składniki sałatki wymieszać z sosem. Udekorować świeżą miętą.


    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dorota napisała:
    15 minut? Nie mam tylu!!! Jednak jeść trzeba, więc najprostszym rozwiązaniem i zarówno ulubionym moim daniem jest ugotowanie ryżu, w międzyczasie smażę pierś kurczaka w kawałkach i zalewam gotowym sosem słodko-kwaśnym. Następnie ryż polewam zrobionym sosikiem i jest "miód malina" - szybko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  30. Roksana napisała:
    Mój najszybszy obiad na świecie to makaron z warzywami w sosie musztardowym. Jego zrobienie zajmuje 15 minut, a smakuje jakbym stała nad garami pół dnia. Co potrzebujemy?
    100g Makaronu razowego lub gryczanego, swiderki lub kokardki
    Duża pierś z kurczaka
    Garść pieczarek
    Cebula czerwona
    Czosnek
    1/4 średniej dynii
    Garść brukselek
    Łyżka masła klarowanego
    Duża łyżka musztardy
    Oregano, bazylia, odrobina kurkumy, pieprz i sól
    Pół szklanki bulionu

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa i mięso kroimy na nieduże kawalki, brukselki obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy na dużej patelni. Po kolei dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki, pierś z kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy brukselkę i dynię i krótko przesmażamy. Na końcu dodajemy musztardę oraz przyprawy i pół szklanki bulionu. Zmniejszamy ogień i dusimy parę minut pod przykryciem. Tuż przed podaniem dodajemy makaron i mieszamy wszystko na patelni a następnie wykladamy na talerz. Smacznego! Pyszne, zdrowe i szybkie danie!

    OdpowiedzUsuń
  31. Monika napisała:

    Oto moje zgłoszenie do konkursu na przepis w 15 min :)

    KURCZAK Z PESTO

    - pierś z kurczaka
    - makaron (mi najlepiej pasują wstążki)
    - pesto zielone
    - łyżka śmietanki 18%

    Zagotowuję wodę na makaron i rozgrzewam patelnię. Smażę pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładam ugotowany al dente makaron. Dodaję pesto wymieszane ze śmietaną i podsmażam chwilkę dokładnie mieszając. I gotowe :)

    Wiem że nie jest to może twórczy przepis ale na głoda, na szybko idealne danie!

    OdpowiedzUsuń
  32. Katarzyna napisała:
    Najszybsza pasta świata

    Gotuję makaron spaghetti, odcedzam. Do jeszcze gorącego makaronu w garnku dodaję pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory, połówki czarnych oliwek, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek i świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszam. Podaję w misce w odrobiną startego parmezanu.

    OdpowiedzUsuń
  33. Kasia napisała:

    Moje ulubione danie w 15 minut na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane... ale tak na prawdę jesteś w stanie je przyrządzić w trakcie gotowania makaronu spaghetti.

    Czyli na dzień dobry ... nastaw wodę na makaron. Gotuj go według przepisu i możesz być pewien, że chwilę po odcedzeniu - twój obiad czy kolacja będą gotowe. Nie zapomnij dodać kropli oliwy do gotującej się wody i dodaniu soli. Włosi nie praktykują dodawania oliwy ale szczerze - moim zdaniem tak smakuje lepiej.

    Zamrożone tygrysie krewetki*jesteś w stanie rozmrozić w 3 minuty. Prosto z zamrażalnika przełoż je najpierw do zimnej wody, potem stopniowo dodawaj letniej. Zarówno wodę jak i wyjmowanie krewtek powinno zostać zrobione jak najdelikatniej.

    W tym samym czasie na patelni rozpuść masło. Ja zawsze biorę na oko, aby wystarczyło na całą patelni i lekko pływało. 2 ząbki czosnku pokrój w plasterki i podsmażaj razem z masłem. Dodaj poszatkowaną cebulę. Kiedy cebula dochodzi,zmniejsz lekko gaz i zacznij osuszać ręcznikiem papierowym krewetki. Przełóż je na patelnie. Posyp cynamoenem (2 szczypty, to tajemniczy składnik, który podkręci całe danie). Suszone pomidory pokrój w paseczki**. Rozrób 100 ml śmietany ze 100 ml. wody -> dodaj soli i pieprzy. Z młynka biorę zazwyczaj 3 obrony. Dodatkowy ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do śmietany. Przewróć krewetki na drugą stronę. Smażenie krewetek trwa ok. 6 minut na 2 strony. Po tym czase wsyp na patelnie suszone pomidory. Podsmażaj jeszcze minutkę. Wlej śmietanę-wodę z przyprawami. Poczekaj do zagotowania delikatnie mieszając, od czasu do czasu. Przy takiej patelnii to dosłownie minuty! Makaron powinnien własnie zapiszczeć. Odcedź go. Nie przelewaj tylko od razu dodaj do pyszności gotujących się na patelnii.

    Całość wykładaj od razu na telerze i posyp świeżą pietruszką.

    Voilla - 15 minut a Ty czujesz się jak szef kuchni!

    P.S. Jeśli nie chcesz działać z masłem a chcesz aby twoje krewetki miały bardziej egoztyczny smak -> zróbcie to na oleju kokosowym, z tymi samymi składniakami.

    * No pół torebki makaronu biorę ok 12 sztuk, dużych, nieobranych. 20 małych, obranych.
    ** Na taką ilość makaronu polecam ok 6. pomidorków.

    OdpowiedzUsuń
  34. Gosia napisała:
    Jak to na człowieka lenia przystało ...

    - 1 banan
    - 4 łyżki płatków owsianych
    - jajko
    - kompot/sok z malin (domowy najlepiej)

    Banana, płatki owsiane i jajko miksuję blenderem na gładką masę. Rozgrzewam patelnię i smażę całość ciasta. Gotowy omlet podaję na talerz i polewam domowym syropem z malin. Opcjonalnie można użyć czekolady, soku z pigwy czy czegokolwiek innego. :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Iwona napisała:
    Odpowiedź na pytanie konkursowe:

    Składniki:
    makaron świderki
    pomidory w puszce
    ser favita
    przyprawy

    Makaron świderki - wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 min. W tym czasie zblenować pomidory krojone z puszki + mała cebulka + ząbek czosnku i zmiksowany sos wylać na patelnię, podgrzać, nieco odparować i doprawić (polecam sól, pieprz, imbir, kurkumę, zioła prowansalskie). W czasie kiedy makaron i sos się gotują - pokroić w kostkę słony ser (polecam favita).

    Makaron odcedzić, podać polany sosem pomidorowym a na wierzchu posypać kawałkami słonego orzeźwiającego i chłodnego sera, który stanowi kontrapunkt dla ciepłego dania.

    OdpowiedzUsuń
  36. Judyta napisała:
    Znakomity, pyszny i aromatyczny sos pieczarkowy z dodatkiem mleczka kokosowego i świeżej natki pietruszki. Idealny do makaronu spaghetti.
    Wystarczy 15 minut!

    Składniki:
    - 400g świeżych pieczarek
    - 100ml mleczka kokosowego
    - cebula
    - pęczek pietruszki
    - sól, pieprz do smaku

    Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy starte pieczarki. Duśmy do momentu gdy pieczarki puszczą sok, wyraźnie zmniejszą objętość i zmiękną - ok. 5 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby sos zagęszczamy łyżką mąki ryżowej wymieszanej z niewielką ilością wody. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę. Sos podajemy z ulubionym makaronem. Gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  37. Julia i Kuba napisali:
    Nasz przepis na danie w 15 minut. Bardzo prosty i przyjemny.
    Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z serkiem feta.

    Czego potrzebujemy?
    -drugiej osoby
    -dobrego humoru
    -ładnego fartucha
    -uśmiechu na twarzy

    -patelnia
    -garnek
    -nóż
    -deska

    -Makaron (najlepiej pene)
    -pierś z kurczaka
    -ser feta
    -szpinak
    -czosnek
    -śmietanka naprawdę jakakolwiek
    -parmezan

    Zaczynamy od buziaka przed gotowaniem.
    Jedno kroi kurczaka (zawsze to on bo ja nie lubię), drugie rozgrzewa na patelni łyżkę oleju i układa posiekany czosnek i nastawiamy wodę na makaron. Kiedy On pokroi kurczaka wrzuca go na patelnię, na mniej więcej 2 minuty, ja dorzucam do tego szpinak, a on do wody wrzuca makaron, potem wlewamy na patelnię śmietankę i kruszymy do niej serek feta, oczywiście śmiejąc się przy tym i wyglupiając. Odcedzamy makaron, gotujemy na patelni sos z mięsem jakieś 5 minut, dorzucamy do tego makaron, mieszamy z radością najlepsze smaki świata. Szybki wrzut do miski, sypnięcie parmezanem i ścigany się kto szybciej zajmie najlepsze miejsce na kanapie!

    OdpowiedzUsuń
  38. Katarzyna napisała:
    Moje ulubione danie ktore jest smaczne i zarazem ekspresowe w przygotowaniu to pełnoziarniste penne z czoskniem i mozzarella. Makaron ok 200gram gotuje wg przepisu na opakowaniu. 400gram mrozonego szpinaku wrzucam na patelnie z dodatkiem oliwy i podsmazam 10min, dorzucam drobno posiekane 3 zabki czosnku i smaze jeszcze minute. Doprawiam sola oraz pieprzem. Makaron nakladam na talerz, nastepnie szpinak a całość posypuje startą mozzarelą.

    OdpowiedzUsuń
  39. Maria napisała:
    jaki jest Wasz ulubiony przepis na danie, które można przyrządzić w 15 minut?


    Jak to bywa reprezentuję typ zapracowanej kobietki, która w ciągu dnia ma minimalny czas na stworzenie zdrowego, pysznego i co najwazniejsze szybkiego posiłku!

    Moim ulubionym daniem jest: Kurczak z ryżem i warzywami polany sosem meksykańskim!

    Brzmi pysznie? Zapewniam, że to danie smakuje niebiańsko.

    Krok nr 1 kroimy kurczaka w kostkę podsmażamy na patelni na której rozgrzana jest oliwa z oliwek do podsmazonego ryżu dodajemy mix warzyw (mrożę warzywa sezonowe i gotowy mix trzymam w zamrażarce). Na koniec dodaję ugotowany ryż
    i polewam wszystko sosem meksykańskim z duuuużą ilością czerwonej fasolki.
    I woila! Gotowe smakujemy, degustujemy i cieszymy się rozkosznym smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Anonim napisał: (proszę o kontakt - nie znam imienia ani adresu!)
    Moje ulubione danie w 15 minut to Spaghetti Speedetto
    A więc najpierw wiadomo gotujemy spaghetti jak kto lubi (ja al dente)
    Nastepnie szykujemy niezbedne skladniki tzn:
    -pomidorki koktajlowe
    -czosnek
    -cebulka
    -ser zolty ,bądź mozzarella
    -vegeta i pieprz
    Pomidorki kroimy na polowki i podsmazamy na patelni az lekko wypuszcza soki nastepnie dodajemy cebulke i czosnek ,ktore lekko zeszklamy
    Pozniej czekamy ,az nam dojdzie makaron i wkladamy go po opłukaniu na patelnie do reszty skladnikow ,doprawiamy do smaku pieprzem i vegeta czy kto tam czym jeszcze chce ,po zgaszeniu ognia trzemy ser zolty zeby to wszystko pieknie posklejal ,lub kroimy mozzarelle w paseczki i ukladamy .
    Do smaku i dekoracji mozna jeszcze posiekac i na wierzch posypac pietruszka.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  41. Marta napisała:

    Mówiąc "szybkie danie" od razu do głowy przychodzi mi słowo "szakszuka". Idealnie sycące, proste i szybkie!

    1 opakowanie krojonych pomidorów
    1 mała papryka
    4-5 szt korniszonych
    1 mała cebulka
    2 ząbki czosnku
    kawałek dobrej jakościowo kiełbaski
    szczypiorek do posypania
    4-5 jajek

    Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Dodaje pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek przeciśniety przez praskę. Duszę chwilę pod przykryciem. Dodaje pokrojoną w kostkę kiełbasę, czekam aż się zarumieni i dodaje puszę pomidorów. Wkrajam paprykę i ogórki, gotuję chwilę i za moment wbijam jajka jak na sadzone. Przykrywam i czekam aż dojdą, ale żeby żółtko było płynne. Ściągam z ognia, posypuje szczypiorkiem i jem ze smakiem prosto z patelni.

    OdpowiedzUsuń
  42. Anita napisała:
    Szybkie danie w 15 minut? Placuszki jagodowe, bo kocham wszystko co słodkie! :)

    2 biała ubić na sztywną pianę, w osobnej misce wymieszać żółtka z mąką (ok 60 gram) dodać soku z jagód i wymieszać do uzyskania papki. Dodać białko i około 150 gram jagód, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. I na patelnie formując placuszki. Jako polewę rozpuścić kakao z mlekiem oraz miodem, polać powstałe placuszki, opruszyć wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami. Szybko, słodko i sycąco! :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Kasia napisała:
    Witam serdecznie,
    Moje popisowe danie w 15 minut to sałatka, która syci i uzależnia nie tylko mnie, ale i moich gości (szczególnie tych niespodziewanych i głodnych J).
    Składniki
    • ½ kg fasoli szparagowej – świeżej lub mrożonej
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
    • Pól cebuli pokrojonej w piórka
    • Pól puszki orzeszków ziemnych solonych – pokruszonych
    • 1 puszka tuńczyka w kawałkach ( w zależności jaki mam)
    Sos:
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • Skórka i sok z ½ cytryny
    • Sól (niedużo bo orzeszki są solone)
    • Pieprz
    • ½ łyżeczki musztardy ( ja daję kielecką delikatesową)
    Sposób przygotowania
    1. Składniki sosu dokładnie wymieszać
    2. Fasolkę obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, a jeżeli mrożona to krócej
    3. Odcedzić i porządnie schłodzić.
    4. Jajka pokroić dość drobno
    5. Fasolkę wymieszać z pozostałymi składnikami i rozdrobnionym tuńczykiem.
    6. Wszystko polać sosem i delikatnie zruszyć widelcem.
    7. Podawać sałatkę (najlepiej) odrobinę schłodzoną.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  44. Piotr napisał:
    Witam,

    Oto mój przepis na 15-minutowe danie. Może wydawać się nieco prozaiczne, jednak w smaku jest niezrównane!

    Frittata po śródziemnomorsku/Omlet pomidorowy

    4 jajka

    1 obrany pomidor

    6 plasterków salami/ kiełbasy chorizo

    6 plasterków żółtego sera

    szczypta pieprzu

    łyżka mleka

    kilka kostek mozarelli

    Jajka rozbijamy w miseczce, dolewamy mleko, dorzucamy pokrojone w kostkę salami,żółty ser i pomidora. Całość doprawiamy pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Masę można przyprószyć koperkiem. Wylewamy jajka na patelnię i smażymy jak zwykły omlet. Na wierzch placka kładziemy kilka kostek mozarelli, patelnię zakrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż do zapieczenia. Wykładamy na talerz i gotowe!

    Najlepsze śniadanie/obiad.kolacja świata czeka na Was!

    OdpowiedzUsuń
  45. Barbara napisała:
    Przepis na faszerowana cukinię:

    4 cukinie

    0,5 kg mięsa mielonego

    2 papryki

    2 pomidory

    średnia cebula

    Cukinie przekroić na pół i wydrążyć. Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, gdy warzywa zmiekna dodać do tego mięso i razem dusić na patelni. Gdy farsz będzie gotowy, gorącym wypelnić połówki cukini i wsadzić do piekarnika na około 10 min temp. 200 stopni. Najlepsze są na ciepło. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  46. Anastasija napisała:

    Mój ulubiony przepis na danie w 15 minut to makaron z pomidorami, zwany także Pasta Fresca. Kroję do słoika mnóstwo pozbawionych skórki, bardzo dojrzałych słodkich malinówek, do których wsypuję garść podartych liści bazylii, posiekany ząbek czosnku, sól, dolewam dobrą oliwę z oliwek i wstawiam do lodówki. Makaron, który najczęściej przyrządzam sama, gotuję al dente. Odcedzony makaron mieszam z pomidorami, wrzucam podartą na kawałki mozzarellę i dodaję jeszcze garść bazylii. Niezastąpione danie
    na letnią kolację ze znajomymi w cieniu tarasu, z kieliszkiem schłodzonego wina:) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  47. Sylwia napisała:
    Ja gdy się spieszę a zdarza się to dość często :) zazwyczaj stawiam na mega pyszne placuszki z cukinii. Najczęściej trafia u mnie na śniadanie, ale zdarza mi się je jeść również na kolacje .

    Na placuszki potrzebujemy:

    1 cukinia

    1 jajko

    2-3 łyżki mąki

    2 łyżki mleka

    sól oraz pieprz

    Na górę przygotowujemy sobie kiełki brokuła, jogurt grecki oraz wędzonego łososia.

    Przygotowanie jest proste i szybkie, zajmuje nam jedynie około dziesięciu minut.
    No więc tak :
    - zaczynamy od starcia cukinii na tarce, do niej dodajemy mleko, mąke, jajko, przyprawy i dokładnie! mieszamy
    -nagrzewamy patelnie i rozpuszczamy na niej masło klarowane
    - na patelnie nakładamy po 1-2 łyżki masy ( stworzą jeden placek) , smażymy 1-2 minuty i pzewracamy na drugą stronę
    - kiedy placki uzyskają złoty kolor zrzucamy na talerz
    -dekorujemy jogurtem greckim, dodajemy sporo kawałków łososia i posypujemy kiełkami
    - jemy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Kasia napisała:
    Mój przepis na danie w 15 minut:
    Gotuję pełnoziarnisty makaron, wlewam do garnka sos pomidorowy ze słoika z firmy B... ;) (blenderuję jeśli ma duże kawałki pomidorów), przygrzewam sos, dodaję oregano i bazylię i mieszam z makaronem. Na koniec posypuję serem żółtym.

    OdpowiedzUsuń
  49. Kari: (komentarz anonimowy - proszę o kontakt i adres e-mail!)
    Pasta z tuńczykiem nawet mniej niż 15 minut. Ugotowane jajka, tuńczyk w oleju własnym, ogórek kiszony wymieszane z majonezem. Świeżo pieczywo- yummy!

    OdpowiedzUsuń
  50. Monika napisała:
    Dzień dobry,
    mam w sumie kilka propozycji na dania gotowe już nawet w 15 minut (albo krócej), ponieważ i ja jestem zajętą kobiet ą...i śpiochem :) Dlatego postanowiłam przedstawić tutaj mój pomysł na super szybkie śniadanie, które gotowe jest w mniej niż 15 minut :D

    Potrzebujemy:
    mleko kokosowe
    mielone siemię lniane
    mrożone maliny/truskawki (choć z innymi owocami też powinno być pyszne :) )

    Wlewamy mleko kokosowe do rondelka, dodajemy kilka mrożonych owoców (ilość zależy od nas). Gdy mleko kokosowe się już podgrzeje i ładnie rozpuści, dorzucamy zmielone siemię lniane. Siemię lniane ładnie zżeluje nam nasze mleko kokosowe, więc uzyskamy konsystencję kiślu. Im więcej mielonego siemienia dodamy tym konsystencja będzie bardziej gęsta. Gdy konsystencja będzie już dla nas zadowalająca, wtedy zdejmujemy z ognia i przelewamy do miseczki (ja przelewam do pudełka i zjadam po drodze do
    pracy :D). Na wierzch można sobie posypać czym się chce, lub przyozdobić świeżymi owocami...no, po prostu co dusza zapragnie :) Szybko, smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Ewelina napisała:
    Witam, moje ulubione i szybkie danie w 15 minut jest Makaronowe świderki z szpinakowym pesto. Jest to moja propozycja, którą polecam dla osób którzy lubią szpinak, mają bardzo mało czasu a chcą zdrowo zjeść.
    Makaronowe świderki z szpinakowym pesto
    Makaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek.

    Składniki:
    500g makaronu świderki
    Szpinakowe pesto:
    110g świeżego szpinaku
    100ml oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    100g sera mozzarella
    90g włoskich orzechów
    3 łyżki soku z limonki
    sól
    pieprz

    Wykonanie:
    1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
    2. Szpinakowe pesto:
    Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron.

    OdpowiedzUsuń
  52. Mariola napisała:
    Hej,

    oto moja propozycja na danie w 15 min:


    Szybkie danie to u mnie najczęściej śniadanie lub kolacja, jedną z moich ulubionych pozycji śniadaniowo-kolacyjnych jest pasta rybna z awokado.

    Składniki:
    1 puszka ryby w wodzie/ sosie własnym tuńczyk lub łosoś (nada się też kawałek upieczonej ryby, która została z obiadu)
    0,5 puszki lub 1 mała puszka kukurydzy
    1 dojrzałe awokado
    sok z cytryny/limonki
    sól i pieprz do smaku
    odrobina posiekanej natki pietruszki
    jeśli lubimy kawałeczek posiekanej papryczki chilli (ja uwielbiam ostre potrawy :) )

    Rybę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Awokado wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Do miski dodajemy rybę i kukurydzę. Siekamy pietruszkę i chilli jeśli używamy, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy i doprawimy solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny.
    Smacznego! Jest pyszne, a awokado idealnie zastępuje majonez. ;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Natalia napisała:
    Przepis na danie, które można przyrządzić w 15 minut -"Takie inne pesto":)
    Składniki:

    makaron np. penne (wedle uznania, ja stosuje brązowy i gotuję al dente)
    kurkumę dodaję do gotującego się makaronu
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz,
    pomidorki pokrojone w kostkę
    pieczarki
    pół cebuli dużej, lub 1 średnia
    odrobina tłuszczu (ja stosuję olej kokosowy)
    zielone pesto w słoiczku np. Pesto Sottile Gusto
    parmezan

    w wersji rozbudowanej:
    można dodać też paprykę (żółtą, czerwoną)
    pół główki brokuła gotowanego na parze np. lub mrożone (w wersji rozszerzonej)
    można dodać też mięso np. pierś z kurczaka, lub na szybko parówki, albo jakąś kiełbaskę podsmażoną

    wstawiamy makaron do gotowania (9-11 min.)
    w bogatszej odsłonie gotujemy pokrojonego w różyczki brokuła (5 min.) lub mrożonego
    cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na oleju kokosowym
    pokrojone pieczarki dorzucamy do smażonej cebulki
    dodajemy do smażenia rozdrobniony czosnek
    kroimy pomidorki
    na osobnej patelni podgrzewamy lekko pesto (nie próbowałam na zimno ale też można), tu można dodać też paprykę pokrojoną w kostkę
    jak już wszystko jest gotowe łączymy w dowolnej kolejności:D można wszystko wymieszać ale ja najbardziej lubię:
    makaron, na to pieczarki podsmażone z cebulką, na to podgrzane pesto, wyłożyć równomiernie pomidorkami i/lub brokułami, posypać tartym parmezanem

    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  54. Justyna napisała:
    Nasz przepis jest chyba najbanalniejszy ze wszystkich - na gotowo ;)
    1.Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni (bez przypraw)
    2.W czasie smażenia piersi ugotować makaron
    3.Dodać na patelnię sos słodko-kwaśny (ze słoika) oraz makaron
    4.Wymieszać
    5. Do pojemników ii.....
    BIEGIEM na autobus :D

    w pogoni za rzeczywistością ... w weekend szalejemy kulinarnie w tygodniu totalne dno

    OdpowiedzUsuń
  55. Agnieszka napisała:
    A my to uwielbiamy makaron z serem. Tradycyjne, polskie, szybkie danie. U nas w wersji ze słonecznikiem i mieszanka ziół prowansalskich.

    Lista zakupów:
    makaron jaki lubisz
    biały ser - kostka z papierka
    masło
    zioła prowansalskie
    ziarna słonecznika
    sól, pieprz

    Wrzucamy do gotującej osolonej wody makaron - duże świdry to nasz nr1 do tego dania.
    W czasie gdy makaron sie gotuje rozpuszczamy masełko na dużej patelni, dodajemy ziarna słonecznika (to już mniej tradycyjne, ale za to pyyyyszne).
    Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, mieszamy by masełko dokładnie otuliło każdego makaronika.
    Przekładamy na talerz i kruszymy na górę tradycyjny nie mielony twaróg z kostki.
    Widelec w dłoń i zajadamy się.
    Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  56. O, to książka idealna dla mnie. Przeglądając komentarze jestem w szoku że tyle istnieje przepisów do wykonania w 15 min. Ja w 15 minut potrafie gotową pizzę wsadzić do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Aneta napisała:
    Moje szybkie ulubione danie to kasza pęczak z łososiem i dodatkami.

    Składniki:
    Kasza pęczak
    Świeży łosoś
    Papryka
    Natka pietruszki
    Cebula
    Zielony groszek
    Pestki dyni, slonecznika i orzeszków pini

    Kaszę pęczak gotuje, łososia nacieram przyprawami i wkładam do piekarnika na 10 minut. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Na 3 minuty przed końcem gotowania do gorącej wody wrzucam mrożony groszek.
    Do miski wrzucam ugotowaną i odcedzoną kaszę pęczak, paprykę, cebulę i groszek. Dorzucam łososia pokrojonego na małe kawałki, trochę pietruszki i na górę posypuję nasionami słonecznika, dyni i orzeszków pini. I gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  58. Magdalena napisała:
    AGLIO, OLIO E PEPERONCINO

    SKŁADNIKI (dla 4 osób): 3 ząbki czosnku, pół pęczka pietruszki, 4 łyżki oliwy, 1 suszone peperoncino, sól, świeżo zmielony biały pieprz, świeżo starty parmezan, 500 g spaghetti.

    1.GOTOWANIE. Ugotuj spaghetti al dente w dużym garnku, wypełnionym osoloną wodą.
    2.SIEKANIE. W tym czasie obierz i podziel na połówki ząbki czosnku, drobno posiekaj pietruszkę.
    3 PODSMAŻANIE. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na wolnym ogniu czosnek i peperoncino. Wyjmij czosnek i papryczkę, a na ich miejsce włóż posiekaną pietruszkę.
    4.MIESZANIE. Odcedź spaghetti, wymieszaj dobrze z oliwą z pietruszką, dopraw do smaku pieprzem i solą
    5.PODAWANIE. Przełóż makaron na ogrzane uprzednio talerze, udekoruj czosnkiem i papryczką i posyp świeżo startym parmezanem. Podawaj od razu.

    OdpowiedzUsuń
  59. Ola napisała:
    Naszym ulubionym daniem, którym można przygotować w 15 minut są mrożone pierogi...

    To oczywiście żart! Nie lubimy gotowych, sztucznych potraw. Najlepszym daniem, które przygotowuje w 15 minut jest makaron tagiatelle z sosem (tuńczyk w puszce, czosnek, koperek, śmietana plus przypawy do smaku). Całość posypana startym serem. Makaron gotuje jednocześnie wykonując sos. Przygotowanie tego dania zajmuje dokładnie 15 minut. Tanie, pyszne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  60. Andżelika napisała:
    Ulubione danie w 15 minut? Oczywiście ogniste makaronowe pomodorro!

    Porcja dla 2 osób:
    - pół cebuli
    - 3 ząbki czosnku
    - papryczka chilli
    - szczypta cynamonu
    - szczypta curry
    - szczypta brązowego cukru
    - sól (2 porcje)
    - pieprz
    - papryka słodka w proszku
    - posiekana natka pietruszki
    - posiekana bazylia
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - puszka pomidorów
    - 2 porcje makaronu pełnoziarnistego spaghetti

    W garnku zagotowujemy wodę, wraz z solą - słoną niczym krople Adriatyku! Do wody wrzucamy makaron i gotujemy do twardości al dente. W tym samym czasie na patelnie wlewamy oliwę, wrzucamy przyprawy oraz posiekaną chilli, cebulę i czosnek. Prażymy aromatyczne dodatki, pozwalając wypełnić oliwę wszystkimi ostrymi smakami. Następnie wlewamy zawartość czerrrwonej puszki, uzupełniając ją połową filiżanki wody z gotowania makaronu. Po kilku minutach wsypujemy do sosu posiekane zioła, a następnie wrzucamy, prosto z wody, gotujący się jeszcze przed chwilą makaron. Serwujemy z dodatkiem świeżych ziół. Takie danie z pewnością rozgrzeje chłodny, zimowy wieczór, podniesie temperaturę rodzinnych obiadów lub postawi na nogi w leniwe przedpołudnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  61. Laura napisała:
    Mój ulubiony przepis w 15 min to jest sycąca piękna sałatka.Bo właśnie często tylko tyle czasu mam rano przed wyjściem do pracy na uszykowanie kolejnego posiłku.

    Składniki:
    ½ szklanki Kaszy kus kus
    1 pieś kurczaka
    1 główka sałaty lodowej
    ½ szklanki kukurydzy
    2 łyżki Kaparów
    1 Gruszka
    3-4 plastrów Sera pleśniowego ( u mnie ser Blue)
    Garść orzechów włoskich
    Sól, pieprz
    Sos: 1 łyżka musztardy z gorczycą, 2 łyżki miodu płynnego, 3 łyżki oliwy z oliwek

    Kuskus zalewam wodą, ponad poziom kaszy i przykrywam. Kurczaka opruszam solą i pieprzem i smażę na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie ściągam kilka listków sałaty nie rozrywając ich (posłużą mi jako miska na sałatkę) W misce umieszczam ¼ pozostałej główki sałaty posiekanej na mniejsze kawałki, kukurydze, kapary i napęczniałą kaszę kuskus. Wszystko razem mieszam i przekładam do liści sałaty wcześniej przygotowanych. Na wierz kroję gruszkę i kurczaka w plastry, następnie ser pleśniowy i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Całość polewam sosem z mieszanki musztardy, miodu i oliwy z oliwek

    Pyszna, szybka, zdrowa i efektowna sałatka, którą polecam dla każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  62. Iwona napisała:
    Hej,
    najszybszą i najpyszniejszą opcją w moim kulinarnym życiu są PLACUSZKI OWSIANE. Czasem na śniadanie, czasem na kolacje, na większego głoda. Są pełnoziarniste, więc sycące i serwuje je jak mi humorek narzuci czyli i na słodko i na słono, i z miodem, i z owocem, a i z serkiem wiejskim czasem , z orzechami, z bakaliami, kokosowo lub cynamonowo. I ten wachlarz smaków, niczym każda kobieta różnorodny, w połączeniu z kwadransem WYGRYWA. :)
    Przepis?
    50 gram płatków owsianych zalewam wrzątkiem, czekam aż spęcznieje (w tym czasie kawa i oko się maluje), do płatków wsypuje otrąb tak 25 g i jedno jajo, wszystko mieszam dokładnie, wrzucam dodatek smakowy (co dusza zapragnie) i smażę okrągłe placuchy na patelni teflonowej. I jem.

    OdpowiedzUsuń
  63. Patrycja napisała:
    Witam !
    Moje ulubione danie w 15 minut to makaron z brokułem i kurczakiem. mmm :)
    Wystarczy lekko podgotować brokuła, w tym czasie zawsze kroję w kostkę pierś z kurczaka i zaczynam smażyć na oleju + dodaje czosnek. ( Nie zapominajmy o ugotowaniu makaronu :)). Ugotowanego brokuła dodaję do kurczaka, dolewam śmietany i dodaję sól i pieprz. Wszystko razem chwilkę podduszam, żeby z brokuła zrobił się taki fajny sosik i gotowe ! Wystarczy jeszcze tylko to wszystko zmieszać z makaronem. Zawsze jak nie mam pomysłu co zrobić, albo nie mam czasu w grę wchodzi to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Martyna napisała:
    Nasza lasagne'a:

    Oboje nie przepadamy za jedzeniem warzyw, dlatego nasza lasagne'a jest trochę zmodyfikowana. Aby przygotowanie jej trwało 15 min. dzielimy się pracą:

    Paweł smaży mięso mielone i doprawia je solą i pieprzem
    W tym samym czasie Martyna rozpuszcza sos beszamelowy z paczki w wodzie i śmietanie oraz smaruje masłem naczynie wodoodporne, by makaron nie przylegał do ścianek.
    Do usmażonego mięsa Paweł dodaje sos beszamelowy oraz koncentrat pomidorowy i kechup.
    Martyna podgotowuje płaty makaronowe.
    Paweł trze ser.
    Martyna układa w naczyniu żaroodpornym warstwami: makaron, mięso z sosem, ser, makaron, mięso z sosem, ser...
    Wkładamy danie do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż ser się rozpuści.

    Takim sposobem spędzamy wspólnie czas i mamy gotowy posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  65. Aga napisała:
    Polecam burgera ze śledziem ;)

    Bułkę podpiekam w piekarniku, przekrajam i do środka wkładam liście sałaty lodowej, krążki cebuli czerwonej, pokrojonego ogórka kiszonego lub konserwowego oraz matijasa posmarowanego sosem musztardowym. Pychota i trwa to krócej niż 15 min :))

    OdpowiedzUsuń
  66. Patrycja - Trisha Morning Coffee - napisała:
    Ryż z tuńczykiem i groszkiem
    Składniki (4 porcje):
    - puszka pomidorów krojonych
    - puszka tuńczyka w wodzie
    - pół puszki groszku konserwowego
    - mała cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - przyprawy: łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru (sproszkowanego lub świeżego), sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii
    - ryż
    Stawiamy ryż do ugotowania - 15 minut :) a w międzyczasie: Kroimy drobno cebulę oraz czosnek. Przysmażamy na oleju (około 3 łyżki) cebulę z cynamonem, imbirem, by zmiękła. Dodajemy czosnek. Po 30 sekundach dodajemy tuńczyk i groszek. Przysmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy krojone pomidory, sól, pieprz, bazylię. Dusimy przez około 10 minut by pomidory zmiękły. Podajemy z ryżem - Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  67. Justyna napisała:
    dzień dobry, przesyłam mój absolutny kwadransowy HIT – prosta, szybka, tania i naprawdę przesmaczna sałatka z kaszą gryczaną!
    Potrzebujemy: kaszę gryczaną (najlepiej/najszybciej resztkę z wczorajszego obiadu), opakowanie rukoli, kilka suszonych pomidorów oraz ząbek czosnku.
    Pomidory kroimy w paski, rukolę tniemy na nieco mniejsze kawałki (albo i nie, jeśli nie mamy tyle czasu), jeśli kasza jest świeżo ugotowana, to studzimy chociaż trochę; czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy, ew. doprawiamy solą i zajadamy się :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Kinga napisała:
    Danie w 15 minut - nie ma nic prostszego jak spagetti.
    Ciepłe, syte danie, które zawsze smakuje odpowiednio doprawione.
    Wiele naczyń nie trzeba, wystarczy jedynie garnek i np. głęboka patelnia.
    Raz dwa i danie gotowe, a ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
  69. Kasia napisała:
    Mój ulubiony przepis na dane w 15 minut, szczególnie w okresie jesienno-zimowym to gęsta, pyszna i sycąca zupa z soczewicy.

    Składniki (dla dwóch osób)
    - 1 szkl zielonej lub czerwonej soczewicy (mogą być pomieszane, wtedy zupa nabierze koloru)
    - 6 plastrów wędzonego boczku,
    - jedna cebula biała lub żółta,
    - dwie puszki pomidorów w kawałkach (jeden koniecznie z dodatkiem ziól)
    - natka pietruszki,
    - litr wody,
    - sól i pieprz do smaku.

    Boczek kroję w mniejsze plasterki, podsmażam na patelni, dodaję cebulkę, podsmażam chwilkę, dodaję opłukaną soczewicę, i pomidory.
    Wszystko mieszam i przykrywam pokrywką na 3 minutki. W między czasie do garnka wlewam litr przegotowanej wody i wrzucam na palnik.
    Całość z patelni przekładam do gotującej się wody, przykrywam i gotuję na średnim ogniu przez 7 minut.
    Dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku i gotowe!

    Mój sekret: na talerzu z zupą dodaję łyżeczkę śmietany 18%, wtedy smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Ela napisała ( w komentarzu nie na pocztę - więc nie mam adresu e-mail - proszę o kontakt!):
    Czas na rozgrzewkę, tą od środka, czyli pożywną i gorącą zupę warzywną z czerwoną soczewicą.
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    kawałek pora/cebuli
    kawałek selera
    2 pomidory
    garść czerwonej soczewicy
    3 ziemniaki
    łyżka smalczyku gęsiego (wege nie powinni !)
    sól
    2 ziarenka pieprzu
    1 ziarnko ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    natka pietruszki lub kiełki do posypania
    Wykonanie:
    Zagotowuję wodę w czajniku.
    W tym czasie obieram warzywa i drobno kroję.
    Wszystkie produkty wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję przez 12 minut.
    Wyjmuję ziarenka i liść laurowy.
    Lekko miksuję tak, żeby w garnku zostało trochę warzyw, bo nie każdy lubi "papkę".
    Wykładam na talerz.
    Posypuję natką/kiełkami.

    OdpowiedzUsuń
  71. Mirka napisała:
    Kisielek herbaciany - robi się go szybko, smakuje wybornie, no i to danie to powrót do czasów mojego dzieciństwa, bo to były wtedy jedne z nielicznych dostępnych w domu słodyczy. :) Polecam ten błyskawiczny sposób na powrót do przeszłości. :)

    Herbata w innym stanie skupienia ;)
    (kisiel herbaciany)

    * * *

    Składniki:

    1 torebka herbaty, może być smakowa lub earl grey
    1/2 szklanki wrzącej wody
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    sok, owoce, dżem do dekoracji (ja użyłam brzoskwiń z puszki i dżemu malinowego)

    Przygotowanie:

    Zaparz herbatę we wrzątku.
    Odlej odrobinę mleka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
    Resztę mleka zagotuj, dodaj cukier, a następnie herbatę oraz mleko z mąką.

    Gdy masa zgęstnieje - przelej do miseczek, ozdób dżemem, owocami itd.

    SMACZNEGO!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  72. Aleksandra napisała:
    Mój ulubiony deser, który przygotowuje w 15 minut :)
    Ciasto Kinder Country :)
    Składniki:
    350 ml śmietanki słodkiej 30%
    250 g serka mascarpone
    250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników)
    2 białe czekolady
    2 mleczne czekolady
    3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
    Sposób Przygotowania:
    Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
    200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone,zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę.Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.

    W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać ,aż składniki się połączą.

    Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego,wlać jasną masę,wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

    OdpowiedzUsuń
  73. Alicja napisała:
    Moje ulubione danie w 15 min to makaron ze szpinakiem :)
    Składniki:
    - 200 g makaronu
    - pół kostki sera typu feta
    - opakowanie mrożonego szpinaku
    - kilka łyżek śmietany
    - 2-3 ząbki czosnku
    - sól, pieprz

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozmrażamy szpinak na dużej patelni, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak odparuje, dodajemy kilka łyżek śmietany i ser pokrojony w kostkę. Po 2-3 minutach mieszamy z makaronem i zajadamy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  74. Daria napisała:
    Mój ulubiony, szybki i pyszny to makaron: w czajniku elektrycznym zagotowuję wodę, przelewam do garnka i wrzucam makaron. Najlepiej drobny, szybciej się gotuje. W tym czasie w drugim garnku gotuję jajka na pół - miękko. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pomidorki koktajlowe, czosnek, chilli i bazylię. Makaron odcedzam, polewam sosem z pomidorków, na wierzch kładę obrane jajko i przekrawam na pół tak, że żółtko rozpływa się po makaronie. Ścieram parmezan i gotowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  75. Anula napisała: (18.11)
    przesyłam moją propozycję na szybkie danie - moje ukochane śniadanie, czyli szybki kwadransowy koktajl, który dodaje energii i cudownie nastraja na cały dzień. :)

    POCAŁUJ ŻABKĘ W ŁAPKĘ
    koktajl ze szpinaku, awokado i bananów


    Składniki:

    3 małe banany
    1 dojrzałe awokado
    2-3 garście świeżego szpinaku
    odrobina wody lub trochę jogurtu, aby wyregulować gęstość
    szczypta cynamonu
    siemię lniane, jagody goji, nasiona chia i inne zdrowe dodatki w stosownych ilościach

    odrobina miodu do smaku - opcjonalnie

    Przygotowanie:

    Obieramy awokado, pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki. Szpinak myjemy i szatkujemy, dorzucamy do awokado. Banany obieramy, kroimy, dodajemy do reszty. Sypiemy nasionka lub inne superfoody. :) Blendujemy, jeśli koktajl jest zbyt gęsty - dodajemy wody lub jogurtu. Dosmaczamy cynamonem i - jeśli to konieczne - miodem. :)

    Czasami wymieniam szpinak na rukolę lub roszponkę, a awokado na grejpfruta - czasem wykorzystuję jarmuż albo seler naciowy (wtedy zabijam przykry posmak imbirem), zmieniam przyprawy, dodatki - ale nie wyobrażam sobie już poranków bez tej porcji zdrowia! :)

    Pozdrawiam i polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  76. Żaneta napisała (18.11):
    Zgłaszam swój udział w konkursie dla zajętych kobiet i mężczyzn, bo zdecydowanie jestem taką osobą. Poniżej zamieszam swoje zgłoszenie konkursowe wraz ze zdjęciem ( w załączniku)

    Kawoszki czyli małe ciasteczka o smaku kawy i intensywnym posmaku anyżu oraz cynamonu. Są one idealną małą przekąską, szczególnie teraz gdy na dworze zrobiło się zimno. Z zewnątrz kruche, lekko ciągnące w środku. Nie zawierają kofeiny, więc śmiało mogą je pałaszować dzieci. Kulki do zrobienia w niecałe 15 minut.


    Składniki:

    100 g mąki amarantusowej
    50 g płatków owsianych
    10 g amarantusa ekspandowanego
    5 g cynamonu
    0,5 łyżeczki anyżu
    2 łyżeczki kawy zbożowej
    25 g ksylitolu /cukru
    30 ml oleju z orzechów ziemnych
    200 ml wody

    Sposób przyrządzenia:

    Suche składniki mieszam ze sobą (mąkę, amarantus, płatki, cynamon, rozdrobniony w moździerzu anyż). Zalewam kawę zbożową 200 ml wody i dodaję do niej ksylitol/cukier. Płyn wlewam do masy, dodaję oleju i zagniatam ciasto. Formuję małe kuleczki, które następnie lekko zniekształcam, aby nabrały finezyjnego kształtu, układam na papierze do pieczenia (bez dodatku tłuszczu).

    Wkładam do rozgrzanego pieca (180 stopni) na 5 minut.

    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  77. Monika napisała (18.11):
    Chodź to nie łatwe , ale czasem jak przychodzę zmęczona z pracy i nie mam czasu ani ochoty godzinami stać w kuchni przyrządzam takiego oto kurczaka:)

    Składniki

    2 filety z piersi kurczaka
    sól i pieprz
    2 łyżki oleju
    2 cebule
    330 ml jasnego piwa
    4 łyżki posiekanej natki
    3 łyżki 18% śmietany
    Sposób przygotowania

    Filety kroimy w kawałki, solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy 3 łyżki natki i dusimy 10 min. Przed zdjęciem z ognia dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą natki.

    OdpowiedzUsuń
  78. Kochani serdecznie dziękuję za wszystkie zgłoszenia - jest ich ponad 70 - bardzo ciężko będzie wybrać zwycięzcę! Zaglądajcie na blog i facebooka -jutro lub w poniedziałek (21.11) przyznam nagrodę :)

    OdpowiedzUsuń