reklama

piątek, 9 grudnia 2016

Czekoladowe ciasteczka z soczewicy

Znacie desery z użyciem marchewki, dyni, czy buraczków? A stosowaliście kiedyś strączki do ciast i ciasteczek? Spróbujecie koniecznie tych ciasteczek z dodatkiem soczewicy - dzięki temu nietypowemu składnikowi są po prostu zdrowsze - soczewica jest bogata m.in. w białko i potas :) 
ciasteczka

SKŁADNIKI (na około 15 dużych ciasteczek)
100 g czerwonej lub żółtej soczewicy
100 g mąki pszennej
180 g cukru 
50 g czekolady gorzkiej
80 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
czekoladowe groszki - u mnie gwiazdki





PRZYGOTOWANIE
Suchą soczewicę mielimy na mąkę. Masło ucieramy z cukrem (u mnie cukier trzcinowy  zakupiony na frisco.pl). Dodajemy jajka i razem miksujemy. Rozpuszczamy czekoladę ( w wodnej kąpieli lub w mikrofalówce), dodajemy do masy i znów miksujemy. Mączkę z soczewicy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie i formujemy z ciasta kulki, które układamy na pergaminie i spłaszczamy dłonią. 
Na wierzchu układamy czekoladowe ozdoby i lekko dociskamy. Pieczemy około 12 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Studzimy na kratce i zajadamy. Smacznego :) 


soczewica

fit ciasteczka











 Jedno ciastko - ok. 160 kcal 

Przepis pochodzi z książki "Strączki", którą możecie wygrać w konkursie KLIK!

strączki przepisy

Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz