reklama

poniedziałek, 29 lutego 2016

Pieczone ziemniaki Hasselback z serem

Kto nie lubi pieczonych ziemniaczków?
Wszyscy lubią :)
A wersji szwedzkiej i  z dodatkiem żółtego sera są po prostu wyśmienite :)
Ilość składników dopasowujemy do ilości ziemniaków- możemy też użyć ulubionych przypraw. Możemy też zrezygnować z sera :)

ziemniaki po szwedzku
SKŁADNIKI
kilka średniej wielkości ziemniaków
czosnek pokrojony w plasterki
oliwa z oliwek
roztopione masło
kilka plasterków sera (ok 1/2-1/3 plasterka na sztukę ziemniaka) lub tarty ser
sól morska
pieprz
majeranek, oregano

PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy i nacinamy w cieniutkie plasterki na drewnianej łyżce - dzięki temu nie przekroimy przypadkowo ziemniaka do końca. Myjemy ziemniaki (by wypłukać skrobię, aby się nie sklejały) i osuszamy papierowym ręcznikiem. 

pieczone ziemniaki

Do każdego wkładamy około 5 plasterków czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ziemniaki oliwą - tak by powchodziła do środka. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano  i majerankiem.

ziemniaki z ziołami 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pod przykryciem na 25 minut. Polewamy małą ilością masła i pieczemy kolejne 20 minut - już bez przykrycia.

ziemniaki z ziołami


 Na koniec dodajemy ser i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego :)

pieczone ziemniaki z serem
ziemniaki zapiekane z serem
 P.S. Wykonanie i zdjęcia - mój Mąż :)
 

sobota, 27 lutego 2016

Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami

Świetna sałatka z kurczakiem - idealna na lunch / lekki obiad.
Świetnie nada się do zabrania ze sobą do pracy :)

SKŁADNIKI (344 kcal)kurczak
100 g piersi z kurczaka
50 g mozzarelli (u mnie w małych kulkach)
mała garść mieszanki sałat
mała garść szpinaku
100 g pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
1 łyżeczka pikantnej oliwy
(lub zwykła +pieprz/chili)
sól, pieprz, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i grillujemy lub pieczemy w rękawie. Studzimy i kroimy w kostkę.
Sałaty i szpinak mieszamy w misce. Dodajemy mozzarellę, oliwki i pokrojone pomidorki. Skrapiamy papryką z chili. Smacznego :)


sałatka z mozzarellą

szpinak


piątek, 26 lutego 2016

Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną

Bardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański.
Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :)
Zaskakujący, słodko-pikantny,aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :)

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja)
kuchnia meksykańska200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
200 g polędwiczki wieprzowej
2 pojedyncze piersi kurczaka 
1 czerwona cebula
100 g kukurydzy z puszki
1 mała czerwona papryczka chili
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 banan


PRZYGOTOWANIE
Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut.

gulasz z wieprzowiny
Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut.
Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne 5 minut.Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną fasolkę i na sam koniec banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy i od razu podajemy. Możemy podawać w takiej wersji lub np. z ryżem lub kaszą kuskus. Smacznego :) 



banan




 

wtorek, 23 lutego 2016

Gala Twórców 2015

Kochani moi Czytelnicy  :) 
Emotikon heart
Ruszyło głosowanie w plebiscycie Gala Twórców 2015.
Cieszę się, że odwiedzacie mój blog i FB i korzystacie z moich przepisów.
Jeśli więc macie ochotę oddać swój głos na mój blog i wesprzeć mnie w walce o dalszy etap konkursu wyślijcie SMS o treści A11248 na nr 7124.
Koszt SMS: 1,23 zł z Vat. 
Wszystkie wpływy z głosowania zasilą konto Fundacji Dziecięca Fantazja! (by spełnić marzenia nieuleczalnie chorych dzieci). 

Głosowanie trwa do 1 marca do godz.12 !!!

blog roku

Kurczak z warzywami pieczony w rękawie

Lubicie obiady, które robią się praktycznie same? Kto nie lubi... :)
Oto jeden z nich - bardzo smaczny, soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :)

SKŁADNIKI
kurczak(dla 4 osób - 440 kcal/porcja)
4 udka z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta chili
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 brokuł
1 łyżka świeżego tymianku
sól

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także pod skórą - i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki. 
Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw. 

kurczak ieczony w rękawie
Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa.
Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony :) Smacznego!


udka pieczone


pieczone warzywa



 

poniedziałek, 22 lutego 2016

Muffinki śniadaniowe z szynką, serem i warzywami

Pyszne, mocno nadziane śniadaniowe muffiny. 
Faszerowane szynką, serem i warzywami - świetny pomysł na śniadanie.
Te małe pieczone omlety smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

SKŁADNIKI (na 12 sztuk) - 1 szt. około 90 kcal
60 g szynki
śniadaniowe muffinki150 g tartej mozzarelli
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
pół pęczka szczypiorku
5 jajek
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka świeżego tymianku
sól
pieprz
oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Foremkę do muffinów (na 12 sztuk) smarujemy oliwą.
Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę, mieszamy w misce z serem i posiekanym szczypiorkiem. Rozkładamy nadzienie do zagłębień foremki.

muffinki

Jajka ubijamy 2-3 minuty, po czym dodajemy mleko, proszek i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy masą nadzienie. 

muffiny wytrawne

Wstawiamy do piekarnika na około 18 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i się zrumienią. 

jajeczne muffinki


Smacznego :)


muffiny
babeczki wytrawne
babeczki z jajek
muffiny z szynką i serem









niedziela, 21 lutego 2016

Spaghetti z cukiniowym pesto

Pyszne, szybkie, bezmięsne spaghetti z pesto z cukinii. 
Koniecznie spróbujcie - przepyszne połączenie :)

SKŁADNIKI (dla 4 osób - około 500 kcal/porcja)
spaghetti300 g makaronu spaghetti
500 g cukinii
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki oliwy z oliwek
50 g parmezanu
2 łyżki tymianku
sól
pieprz

orzechy 
PRZYGOTOWANIE

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wraz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Przesmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 10 minut na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej, suchej patelni prażymy orzechy. Cukinię miksujemy z orzechami, pozostałą oliwą, parmezanem , bazylią i tymiankiem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z pesto i od razu podajemy.

Smacznego :)


makaron z pesto
pesto
 

piątek, 19 lutego 2016

Sałatka z rukolą i pieczonym indykiem

Pyszna, pożywna sałatka z serii do pudełka (i nie tylko :)) - do pracy/szkoły :)

SKŁADNIKI (dla 1 osoby - około 335 kcal)
sałatka z awokado100 g pieczonego indyka
1 duża garść rukoli (lub innej ulubionej sałaty)
30 g sera feta
1/4 awokado
3 plastry suszonych pomidorów w oleju
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE
Pieczonego indyka (może być kurczak) kroimy w kostkę. Mieszamy z umytą i osuszoną rukolą.
Dodajemy pokrojone w kostkę i skropione cytryną awokado. Suszone pomidory siekamy i dodajemy do sałatki wraz z łyżeczką zalewy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego :)

sałatka z fetą

środa, 17 lutego 2016

Tortilla z łososiem i awokado

Znudziły Wam się kanapki do pracy/szkoły- zróbcie wrapy - tortille nadziewane łososiem i awokado :) Pyszne, zdrowe i szybko się robi :)

tortillaSKŁADNIKI (na 4 wrapy -1 porcja 378 kc
4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
4 liście sałaty lodowej
150 g łososia wędzonego na zimno
130 g serka śmietankowego
1/2 dużej czerownej paryki
1/2 dojrzałego awokado
sok z cytryny
pieprz cytrynowy

PRZYGOTOAWANIE
Tortlille smarujemy serkiem. Łososia dzielimy na 4 części. Paprykę i obrane awokado (które skrapiamy cytryną) kroimy w paski. Na tortlillach (bliżej jednego brzegu) kładziemy sałatę, układamy wzdłuż łososia (oprószamy pieprzem cytrynowym), paprykę i awokado. 
Zawijamy tortille, pakujemy i gotowe :) Smacznego!

wrapy

awokado
faszerowana tortilla 
1 porcja - 378 kcal
- białko - 17 g
- tłuszcz -  18,7 g
- węglowodany -  36,65 g
- błonnik - 1,6 g

Zapraszam na  fanpage na FB  oraz Instagram

piątek, 12 lutego 2016

Ciasto bananowe z orzechami (wersja FIT)

Pyszne , mega szybkie i w odchudzonej wersji - czyli FIT bananowe ciasto z orzechami :)

ciasto z orzechamiSKŁADNIKI
3 dojrzałe banany
2 jajka
4 łyżki oleju kokosowego
1,5 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich


PRZYGOTOWANIE
W dużej misce łączymy suche składniki czyli mąkę,cukier i proszek do pieczenia. 
W drugiej rozgniatamy widelcem banany, dodajemy olej i jajka, mieszamy. Dodajemy "mokre" składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy siekane orzechy. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut (z termoobiegiem). Po upływie 30 minut przykrywamy wierzch folią aluminiową. 
Smacznego :)

banany


orzechowiec



Zapraszam na fanpage na FB  oraz Instagram



wtorek, 9 lutego 2016

Grillowane kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - czyli wszystko, co bardzo lubię w jednym daniu. W dodatku w wersji z grilla więc nie tylko smacznie,ale i zdrowo.

kurczak ze szpinakiem 
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
4 pojedyncze piersi kurczaka
250 g świeżego szpinaku
(można też użyć mrożonego)
3 ząbki czosnku
kulka mozzarelli pokrojona w plastry
sól morska
świeżo mielony pieprz
słodka papryka
oliwa z oliwek 

PRZYGOTOWANIE
Szpinak myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą pierś myjemy i osuszamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Nadziewamy szpinakiem i plastrami mozzarelli. Spinamy wykałaczkami. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. Grillujemy z każdej strony, aż mięso będzie upieczone. (Ja przygotowałam kieszonki na patelni grillowej). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas pieczone ziemniaczki i mix sałat z oliwą :) Smacznego!

grillowany kurczak
kieszonki z piersi kurczaka




 

poniedziałek, 8 lutego 2016

Tagliatelle z cukinią i grzybami leśnymi

Pyszny i szybki makaron z grzybami leśnymi w towarzystwie mojej ukochanej cukinii.
W sezonie używamy oczywiście grzybów świeżych, teraz mrożonych (jak ja) lub suszonych (oczywiście wcześniej namoczonych). Z braku laku sprawdzą się też pieczarki, jednak aromatu leśnych grzybów nie oddadzą :(
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie dorzucić pierś z kurczaka (do podsmażonej cebuli i grzybów - przed dodaniem cukinii). Ja jednak lubię to danie w wersji bezmięsnej :)

tagliatelle z grzybami
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
350 g makaronu tagliatelle
1 cebula
200 g  grzybów leśnych
1 średnia cukinia (ok. 300g)
200 ml śmietany 30%
sól morska
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki



PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
tagliatelleCebulę kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki (bez obierania). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę. 
Dodajemy grzyby i smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy śmietankę i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podgrzewamy i dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy całość na patelni. Podajemy z posiekaną pietruszką lekko oprószając całość pieprzem. Smacznego :)

makaron z grzybami
makaron z cukinią



 

niedziela, 7 lutego 2016

Grillowany pstrąg z pietruszką i tymiankiem

Pyszny pstrąg tęczowy w wersji z grilla - latem z ogrodowego, zimą z piekarnika lub patelni grillowej. Nadziany tymiankiem, pietruszką i cytryną jest aromatyczny i soczysty. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu :)
Pstrąg z grilla to zdrowy, łatwy i smaczny obiad!

grillowany pstrąg 
SKŁADNIKI (dla 2 osób)
2 pstrągi tęczowe patroszone 
1 cytryna
4 gałązki tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
20 g masła
sól
pieprz
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE
pstrąg grilllowanyRyby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Połówkę cytryny kroimy w półplasterki, które wkładamy do wnętrza ryby wraz z kawałkami masła, tymiankiem i pietruszką. Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do lodówki na godzinę. Grillujemy z każdej strony okołu 10-12 minut, Podajemy z pozostałą cytryną pokrojoną w cząstki i ulubionymi dodatkami. Smacznego!

pstrąg
ryba z grilla








 

sobota, 6 lutego 2016

"Rodzinne sekrety" - książka z kuchnią w tle :). Recenzja.


Dzisiaj okołokuchennie :)
wydawnictwo filiaJakiś czas temu otrzymałam od Wydawnictwa Filia  egzemplarz recenzencki najnowszej książki Krystyny Mirek "Rodzinne sekrety".
Teraz dopiero miałam czas ją przeczytać i już dzielę się z Wami moimi odczuciami :)

Jest to druga część sagi "Jabłoniowy sad". Pierwsza nosi tytuł "Szczęśliwy dom".

Małe miasteczko pod Krakowem. Spokój rodziny Zagórskich zakłóca przyjazd dawno niewidzianego brata z Ameryki, który upomina się o swoją część spadku po rodzicach.
Senior rodu - właściciel rodzinnej księgarni, musi stanąć przed trudną decyzją sprzedaży ukochanej księgarni, rodzinnego domu lub sadu z jabłonkami. Wybór nie będzie prosty, bo każdy w rodzinie ma inny pomysł na wyjście z impasu.
W dodatku córki Jana Zagórskiego w tym trudnym dla rodziny momencie postanawiają wywrócić swoje życie do góry nogami i powalczyć o szczęście dla siebie i swoich dzieci...
O tym, czy cała rodzina znów usiądzie razem na ganku domu, popijając herbatę i zajadając się szarlotką z jabłek z przydomowego sadu dowiecie się z lektury"Sekretów rodzinnych". 
Książkę czyta się z ciekawością, co też wymyśli Maryla i, czy Anielce uda się wyprostować błędy z młodości. Czytelnik oczywiście mocno kibicuje Janowi Zagórskiemu, by znaleźć najlepsze wyjście z trudnej sytuacji. 
Mnie książka Krystyny Mirek zauroczyła jeszcze czymś innym - mianowicie kuchnią :)
Na każdym kroku czuć rękę gospodyni Heleny, która z miłością przygotowuje kakao swoim dorosłym już córkom, wciąż coś piecze i pichci. W domu Zagórskich zawsze znajdzie się poczęstunek nawet dla niezapowiedzianych gości. Opowieści towarzyszy zapach cytrynowego ciasta, gulaszu mięsno - grzybowego, czy różnego rodzaju herbat, które senior rodu sam miesza i częstuje klientów księgarni. 
Piękna rodzinna opowieść o tym co w życiu ważne. Dla mnie - miłośniczki i książek i kuchni - świetne połączenie :). Polecam na zimowe wieczory. 

książka kucharska


Autor: Krystyna Mirek
Tytuł:  Rodzinne sekrety
Liczba stron: 398
Data premiery: 13 stycznia 2016 r.
Forma: książka papierowa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Filia
Źródło: egzemplarz recenzencki