reklama

piątek, 29 kwietnia 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec.
Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :) 
Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :)

SKŁADNIKI

Ciasto (na foremkę 21x25 cm): 
placek z rabarbarem
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1/4 szklanki mleka  

Nadzienie:
4 łodygi rabarbaru
1/3 szklanki cukru pudru 
kruszonka(ja lubię kwaskowy rabarbar - jeśli lubicie
bardzo słodko, możecie dać więcej cukru)
1 łyżeczka olejku waniliowego

Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 (100g) kostki zimnego masła
2 łyżeczki olejku waniliowego 


PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki kokosowe - mieszamy suche składniki. Dolewamy mleko i masło. Dokładnie mieszamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Wkładamy na kwadrans do lodówki - w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto około 20 minut, aż się zarumieni.

W tym czasie przygotowujemy rabarbar - odcinamy liście i kroimy łodygi na plasterki grubości 0,5- 1 cm. Mieszamy rabarbar z cukrem pudrem i waniliowym olejkiem. 

Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki. 

Na upieczonym spodzie rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
Smacznego :)

kruche ciasto
rabarbar ciasto
kruszonka przepis


Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal 
(2,9 g białka, 16,5 g tłuszczu, 30g węglowodanów, 2g błonnika)

Zapraszam na fanpage na FB oraz na Instagram


czwartek, 28 kwietnia 2016

Kremowe risotto ze szparagami

Przepyszny przepis na risotto ze szparagami - kremowe, maślane, mmmm.........
dla mnie, miłośniczki zielonych szparagów - REWELACJA :)
Jeśli lubicie takie smaki KONIECZNIE wypróbujcie :) 
I kibicujcie przepisowi w konkursie!


risotto

Inspiracja na risotto zrodziła się bowiem po tym, jak zgłosiłam kilka moich ryżowych przepisów do konkursu dla bloggerów kulinarnych na stronie http://www.zostanszefemkuchni.pl/. 
W zeszłym tygodniu kurier przyniósł ogromną pakę z produktami Uncle Ben's i zaproszenie od JÓZKA Josepha Seelesto do udziału w dalszym ryżowym wyzwaniu.
Kiedy zobaczyłam ryż do risotto wiedziałam od razu, że zrobię je z moimi ukochanymi szparagami. ZaRYŻykowałam i wyszedł duet idealny!

unce ben's


SKŁADNIKI
zielone szparagmi4 łyżki masła
300 g zielonych szparagów
1 mała biała cebula
100 ml białego wytrawnego wina
2 szklanki ryżu do risotto
(u mnie Uncle Ben's) 
750 ml gorącego bulionu drobiowego
sól,pieprz
1 łyżeczka tymianku
80 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE
Szparagi oczyszczamy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy wszystkie na 4 części.
Podsmażamy na 1 łyżce masła przez 5 minut. Odstawiamy.
Cebulę drobno siekamy. W garnku na 2 łyżkach masła szklimy ją na złoto. Wsypujemy ryż i przesmażamy, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, mieszamy 2-3 minuty, aż trochę odparuje. Gotując na małym ogniu dodajemy stopniowo po jednej chochli bulionu,
aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż. 

Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty.
Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do ryżu szparagi (wraz z masłem), przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą łyżkę masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy pozostałym parmezanem. Od razu podajemy. Smacznego :)

Pamiętajmy, że risotto to potrawa, która musi być podana zaraz po przygotowaniu - nie nadaje się do odgrzewania!

risotto

przepisy na szparagi

kremowe risotto


Przepis na 4 porcje - 1 porcja to około 570 kcal  - tyle mniej więcej kcal ma obiad w diecie 1800 kcal , przy 5-ciu posiłkach dziennie :) 
( białko - 18,5 g, tłuszcz - 23g, węglowodany - 74g, błonnik - 4,4g) 

 Zapraszam na fanpage na FB  oraInstagram 


 

środa, 27 kwietnia 2016

Omlet z pomidorkami, fetą i bazylią

Wiecie już dobrze, że omlety to jedne z moich ulubionych śniadań :)
Tym razem wersja z pomidorkami koktajlowymi, serem feta i świeżą bazylią. 
Omlet jest pyszny i pachnący - i dietetyczny :)

omlet 
SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 268 kcal)
2 jajka
garść pomidorków koktajlowych (80 g) 
30 g sera feta
łyżka posiekanej bazylii
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
pieprz
1 łyżeczka masła


PRZYGOTOWANIE
omlet z bazyliąJajka roztrzepujemy, doprawiamy pieprzem i bazylią. Fetę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na połówki, listki bazylii siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wylewamy jajka, wrzucamy ser, zioła i pomidory. Gdy omlet się lekko zetnie przykrywamy i smażymy (na średnim ogniu) - aż będzie gotowy :) 
Smacznego!



dietetyczny omletfit
Porcja - 268 kcal,
- białko - 18,5 g
- tłuszcze - 20,3 g
- węglowodany - 3,9 g
- błonnik - 1 g

Zapraszam na Instagram oraz funpage na FB



 ,

wtorek, 26 kwietnia 2016

Sałatka z kaszą gryczaną, grillowanymi warzywami i fetą

Bardzo smaczna, bardzo zdrowa sałatka, którą możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły :) 

SKŁADNIKI (4 porcje- 1 porcja (około 250g) - 231 kcal)
kasza gryczana1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100g suchej kaszy)
1 średnia cukinia
1 żółta papryka
150 g pomidorków koktajlowych
180 g sera feta (dobrej jakości)
oliwa z oliwek
pieprz , sól
zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paski, pomidorki zostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy oliwą i grillujemy (na patelni grillowej, w piekarniku, na grillu). Fetę kroimy w kostkę.
Łączymy ze sobą składniki sałatki, doprawiamy pieprzem i ziołami. Smacznego :) 


sałatka z cukinią
kasza z warzywami
 1 porcja sałatki (1/4 całości) - 231 kcal, w tym:
- białko - 12 g
- tłuszcz - 12,75 g
- węglowodany - 20, 3 g
- błonnik - 3,37 g

Zapraszam na funpage na FB oraz Instagram

  

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Tosty z łososiem, szparagami i mozzarellą

W sezonie szparagowym proponuję dziś niecodzienny pomysł na śniadanie - chrupiące tosty z pełnoziarnistego chleba z ciągnącą się mozzarellą w towarzystwie łososia wędzonego i szparagów - wszystko co lubię zamknięte razem w pysznym toście :)

tosty 
SKŁADNIKI (na 4 tosty - 1 tost - 324 kcal)
8 kromek chleba pełnoziarnistego
1 kulka mozzarelli (125g)
100 g łososia wędzonego na zimno
12 sztuk zielonych szparagów 
pieprz cytrynowy
masło



PRZYGOTOWANIE
Odrywamy zdrewniałe części szparagów. Blanszujemy szparagi we wrzątku kilka minut.
Na 4 kromkach rozkładamy plasterki łososia, posypujemy pieprzem cytrynowym. Mozzarellę również kroimy w plastry i kładziemy na kromkach, po czym układamy po 3 sztuki szparagów na każdej. Przykrywamy pozostałym chlebem i smarujemy masłem zewnętrzne strony tostów. Zapiekamy w opiekaczu lub na grillu na złoto-brązowo. Smacznego :) 


szparagi
mozzarella

łosoś
 1 tost (dla mnie wystarczająca porcja na śniadanie - to w końcu 2 kromki chleba :)) - 324 kcal, w tym:
- białko 21,25 g
- tłuszcz - 12,9 g
- węglowodany - 38 g
- błonnik - 42 g (!) 

Zapraszam na funpage na FB  oraz Instagram


 

niedziela, 24 kwietnia 2016

10 produktów oczyszczających organizm z toksyn

Ostatnimi czasy oczyszczanie organizmu stało się modne - nie tylko teraz, na wiosnę.
Zamiast jednak stosować głodówki, diety oczyszczające i detoks raz , dwa razy w roku - lepiej wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu produkty, które poprawiają metabolizm oraz oczyszczają organizm z toksyn. 

detoxSzkodliwe substancje gromadzą się w naszym organizmie w wyniku złej diety, stresu, życia w ciągłym biegu, zanieczyszczeń środowiska. Jeśli jest ich zbyt dużo nasza wątroba może nie nadążyć z ich eliminacją. Jeśli odczuwasz ciągłe zmęczenie, brakuje Ci energii, masz problemy z cerą lub cierpisz na dolegliwości trawienne - to znak,że wątroba nie radzi sobie z toksynami!


Oto lista 10. produktów, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, a które przyczynią się do oczyszczania organizmu, przyspieszenia metabolizmu i zwiększą Waszą witalność.

1. Woda z cytryną - ciepła woda z cytryną o poranku, nie tylko oczyszcza, ale też pobudza układ trawienny do działania. Więcej na ten w artykule 10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę z cytryną o poranku 

2. Zielona herbata - jeden z najzdrowszych na świecie napojów. Bogata w antyoksydanty - katechiny, które, które przyspieszają spalanie tłuszczów odkładających się w wątrobie (wspomagają przy tym jej działanie). Napar  z niezwykłą skutecznością oczyszcza organizm z toksyn, które powstają w tkankach w następstwie przemiany materii oraz tych zagrażających z zewnątrz - pestycydów, barwników i konserwantów. Zawarte w zielonej herbacie polifenole chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. W ciągu dnia warto wypijać 2-3 filiżanki. Aby skorzystać z najcenniejszych właściwości zielonej herbaty należy zalewać jej listki wodą o temperaturze około 80 stopni.

3. Buraki - tanie, a jednak zbyt rzadko pojawiają się w naszych kuchniach. Są źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, kwasu foliowego i witaminy C. Mają działanie odkwaszające i oczyszczające. Buraki zawierają betaninę, która ma właściwości antyoksydacyjne, ale przede wszystkim chroni drogi żółciowe, usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego , a dzięki temu toksyny są szybciej usuwane z organizmu. Buraki działają odtruwająco na przewód pokarmowy, wątrobę, jelita oraz nerki - likwidując kamienie nerkowe. Stymulują produkcję kwasu żołądkowego.Ułatwiają trawienie i hamują procesy gnilne w jelitach. Można je jeść w postaci surówek lub sałatek  - jednak najwięcej zdrowych właściwości ma sok z buraków - oczyszcza krew, wypłukuje toksyny z organizmu,a także obniża ciśnienie. 

4. Jabłka - bogate w witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez i fosfor. Zawarte w nich kwasy organiczne sprzyjają eliminacji toksycznych substancji i utrzymują kwasowo-zasodową równowagę krwi. Zawierają pektyny -błonnik rozpuszczalny, który korzystnie wpływa na usuwanie metali ciężkich i szkodliwych dodatków, które są dodawane do żywności. Błonnik ten zwiększa również uczucie sytości, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, przeciwdziała zaparciom. Jabłka  korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit, obniżają poziom cholesterolu. Zawierają również kwercynę - flawonoid, który zwalcza wolne rodniki(odpowiedzialne za starzenie się komórek i nowotwory) i wiąże część toksycznych metali.Zawarty w jabłkach potas chroni przed obrzękami i pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii.Najlepiej zjadać jabłka na surowo lub w postaci świeżo wyciśniętych soków.

5. Suszone figi - posiadają najwięcej błonnika ze wszystkich suszonych owoców (więcej nawet niż śliwki. Skutecznie pobudzają pracę układu pokarmowego, oczyszczają jelita. Zalecane w zaparciach. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mają właściwości odtruwające, antyoksydacyjne przeciwpasożytnicze i przeciwbakteryjne. Figi są bogate w potas, który zapobiega obrzękom. Można dodawać je do jogurtów, musli lub jeść po prostu jako przekąskę.

6. Cebula - bogate źródło wapnia, fosforu i potasu, zawiera kwas foliowy - beta karoten i kwercynę - silny antyutleniacz. Skutecznie oczyszcza organizm z toksycznych związków metali
Dzięki związkom siarki wspomaga rozkład i wydalanie chemikaliów poza organizm. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, oczyszcza również organizm z pasożytów. Najlepiej podawać ją na surowo - do kanapek, surówek, sałatek.

7. Czosnek - od lat uznawany za naturalny antybiotyk - wzmacnia odporność, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Zawarte w nim związki siarki aktywują enzymy usuwające z organizmu chemikalia. Wspomaga usuwanie pestycydów, metali ciężkich , herbicydów oraz przeciwdziała mnożeniu się bakterii i grzybów. Czosnek zawiera również alliacynę i selen - które dodatkowo ochraniają wątrobę. Warto więc dodawać czosnek do potraw, by wspomagać oczyszczanie wątroby.

8. Kapusta - bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Również zawiera siarkę, która usprawnia działanie wątroby i ułatwia usuwanie toksyn. Ma właściwości oczyszczania organizmu ze wszelkich substancji szkodliwych (również pozostałości leków czy pestycydów).
Kapusta oczyszcza cały organizm i skórę. Kiszona - zawiera probiotyki, które wzbogacają mikroflorę układu pokarmowego w dobroczynne bakterie. Dzięki temu poprawia się trawienie i regulują wypróżnienia. Sok z kiszonej kapusty niweluje zaparcia.

9. Zielone warzywa liściaste - szpinak, jarmuż, rukola, rukiew wodna, cykoria i oczywiście sałata to warzywa bogate w chlorofil, który oczyszcza krew. Są one również bogate w inne substancje (np. kwas foliowy), które wspomagają neutralizację pestycydów i związków chemicznych trafiających do wątroby. Warto komponować na ich bazie sałatki, dodawać do kanapek, czy miksować w zielonych koktajlach. 

10. Brokuły -  bogate w witaminy,składniki mineralne i antyoksydanty posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na wzrok i regulują poziom cukru we krwi. Wspomagają układ trawienny. Przeciwutleniacze wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Brokuły korzystnie wpływają na pracę wątroby, a zawarty w nich sulforafan usuwa zanieczyszczenia pochodzące z powietrza , wody i pożywienia. Kiełki brokuła sprzyjają wydalaniu trujących substancji rakotwórczych - warto dodawać je do sałatek, kanapek. 
Warto wprowadzić do swojej codziennej diety nawyk picia wody z cytryną i spożywania wymienionych wyżej produktów. Dzięki nim naturalnie wspomożemy oczyszczanie naszego  organizmu z toksyn i niedługo poczujemy różnicę w naszym samopoczuciu!
usuwanie toksyn