piątek, 29 lipca 2016

Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą

Pysznie, lekko, letnio - cukinia caprese jak ją nazywamy - świetne danie na upały :)

cukinia 
SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja 236 kcal)
1 średnia (lub 2 małe cukinie)
2 pomidory
duża kulka mozzarelli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
kilka listków bazylii
suszone oregano
czosnek granulowany 



PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy pestki. Oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem). Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na cukinii - jeszcze raz doprawiamy przyprawami (już bez czosnku i oliwy). Zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści.  Posypujemy posiekaną bazylią. Smacznego :) 


cukinia caprese
cukinia z mozzarellą


1 porcja - 236 kcal
- białko - 19 g
- tłuszcz -  13 g
- węglowodany - 10,5 g 
- błonnik - 4 g

Zapraszam na fanpage na FB   oraz Instagram





 

czwartek, 28 lipca 2016

Deser stracciatella z owocami leśnymi

Dzisiaj mniej dietetycznie - ale są wakacje, więcej się ruszamy i trochę słodkości w połączeniu z owocami nie zaszkodzi :) 
Deser wymyśliła i przygotowała moja córka - lat 15 :) 
Będzie kto miał przejąć blog w przyszłości ;)

 
deser z owocami 
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
160 g dobrego musli
4 łyżeczki miodu
200 g śmietany kremówki
(lub w wersji light greckiego jogurtu)
125 g serka mascarpone
1/3 tabliczki czekolady deserowej
2 garście malin
2 garście borówek (u mnie amerykańskich)
(lub ulubionych/dostępnych owoców) 






PRZYGOTOWANIE
Płatki mieszamy z miodem i układamy na dnie pucharków/szklanek.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy (nie dodajemy tu żadnego cukru, gdyż spód z miodem da nam słodycz). Na koniec dodajemy gorzką czekoladę - mieszamy łyżką i przekładamy na płatki. Na całości rozkładamy owoce. Smacznego :)  

deser z bitą śmietaną

 
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram

owoce leśne
 
 
 

wtorek, 19 lipca 2016

Razowy makaron z indykiem z pastą z pieczonej papryki i suszonych pomidorów

REWELACYJNE , pełne aromatów danie z indykiem :) 
Polecam Wam  - koniecznie wypróbujcie - pasta z pieczonej papryki i suszonych pomidorów po prostu PETARDA!!!

makaron
 SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 552 kcal)
200 g makaronu razowego
200 g filetu z indyka
2 czerwone papryki
8 plastrów suszonych pomidorów z zalewy
2 ząbki czosnku 
sól, pieprz, słodka papryka
listki bazylii do przystrojenia


PRZYGOTOWANIE

Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do góry) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez około 30 min - aż skórka ściemnieje (może być nawet czarna :)).
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Indyka kroimy w kostkę, grillujemy lub smażymy na złoto  (na beztłuszczowej patelni lub na niewielkiej ilości oleju). doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i miksujemy z pomidorami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy pastę do mięsa. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Przystrajamy świeżą bazylią. Smacznego :) 

papryka
pieczona papryka

  
1 porcja - 552 kcal:
- białko - 40,9 g
- tłuszcze - 3,5 g
- węglowodany - 99,1 g
- błonnik - 15,8 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram 


 

poniedziałek, 18 lipca 2016

Koktajl z jarmużu, ogórka i kiwi

Bomba witaminowa - źródło cennych składników mineralnych - bogaty w dobroczynne antyoksydanty - dla zdrowia, figury i cery :)
Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek!

zielony koktajlSKŁADNIKI ( na 1 dużą porcję)
1 szklanka soku jabłkowego
(lub 1 jabłko + 1/2 szklanki wody)
1 sztuka kiwi
2 garście jarmużu
1 ogórek gruntowy
1 łyżka otrębów pszennych 

PRZYGOTOWANIE
Odkrawamy twarde końce jarmużu , obieramy kiwi i ogórka i miksujemy składniki koktajlu.
Na zdrowie :) 



1 porcja - 188 kcal
- białko - 5,6 g
- tłuszcze - 2 g
- węglowodany - 43 g
- błonnik - 7,3 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram 

piątek, 15 lipca 2016

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Klasyk klasyków - świetna o tej porze roku do lekkiego obiadku z młodymi ziemniaczkami. Lubicie?

młoda kapustaSKŁADNIKI (4 porcje)
1 mała główka młodej kapusty (1,3 kg)
1 cebula 
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
pęczek koperku
sól
świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka z gorącą posoloną wodą i gotujemy przez 10 minut. Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
Odcedzamy wodę z kapusty i dodajemy cebulę. Dusimy razem około 15 minut. Doprawiamy. Dodajemy zasmażkę (roztapiamy masło i dobrze rozprowadzamy mąkę - tak, by nie było grudek, lekko zasmażamy). Mieszamy całość i dodajemy posiekany koperek. 
Świetny dodatek do obiadu :) Smacznego!

kapusta duszona
 1 porcja - 166 kcal:
- białko - 6,5 g 
- tłuszcze - 6 g
- węglowodany - 21 g
- błonnik - 9 g 

Zapraszam na fanpage na FB  oraz  Instagram

 

poniedziałek, 11 lipca 2016

Owsianka z borówkami i orzechami

Pyszna, sycąca śniadaniowa propozycja - jogurt z musli/płatkami i borówkami.
Zastrzyk długotrwałej energii z rana :)
owsianka 

SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 355 kcal)
 200g jogurtu naturalnego (0% tł.)
3 łyżki płatków owsianych (błyskawicznych) lub musli
3 łyżki czarnych jagód/borówek
1,5 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu



PRZYGOTOWANIE
Jogurt wymieszaj z płatkami (jeśli używasz górskich - odstaw na trochę niech napęcznieją).
Dodaj umyte borówki/jagody i posiekane orzechy. Oprósz cynamonem. Smacznego :) 

orzechy
fit  Porcja owsianki - 355 kcal
- białko- 17,7 g
- tłuszcz  - 14,3 g
- węglowodany - 39,1 g
- błonnik - 5,3 g

Zapraszam na Fanpage na FB oraz Instagram
 

 

piątek, 1 lipca 2016

Sałatka z arbuzem, awokado i fetą

Pyszna, orzeźwiająca, lekka sałatka z fety, arbuza, rukoli i awokado :) 
Bardzo letnia - spróbujcie - sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięs - na przykład z grilla :) 

sałatka z rukoląSKŁADNIKI ( dla 1-2 osób - całość - 290 kcal)
150 g obranego arbuza bez pestek
1 garść rukoli (20 g)
1/2 obranego awokado
30 g sera feta
1 łyżeczka oliwy
sok z cytryny
świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE 
Arbuza, awokado i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z rukolą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :) 

sałatka z arbuzem
fit
1 porcja - 290 kcal
- białko- 7,4 g
- tłuszcze - 22,1 g
- węglowodany- 18,6 g
- błonnik - 3,1 g

Zapraszam na fanpage na FB  oraz Instagram