reklama

środa, 31 sierpnia 2016

Omlet z dynią i cebulą - i kilka słów o zdrowotnych właściwościach dyni :)

Jesień już za rogiem - a z nią nadchodzi królowa tej pory roku - dynia :) Jest niskokaloryczna - w 100 g - ma tylko 28 kcal :)To warzywo bogate w beta karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Jest pozbawiona sodu. Warzywo to pomaga więc w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy i co najważniejsze - nie traci cennych właściwości po ugotowaniu! Doskonała dla diabetyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i dobrze wybarwioną - im bardziej pomarańczowy jest jej miąższ, tym ma więcej witaminy B1, PP i karotenu. 

Dzisiaj proponuję Wam świetny omlet z dynią i cebulą - danie świetnie nada się na lunch , lekki obiad czy kolację - albo wytrawne śniadanie - do wyboru :)
Uwaga - danie jest bardzo sycące!

A inne przepisy na dania z dyni znajdziecie TUTAJ

omlet z dynią

SKŁADNIKI - na 1 porcję - 380 kcal
150 g dyni (bez skóry i pestek)
30 g cebuli
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego





PRZYGOTOWANIE
Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Cebulę siekamy w piórka. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy razem około 10 minut.
Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość ubijamy trzepaczką. Na małą patelnię przekładamy odcedzone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Smażymy do ścięcia (możemy przykryć - co przyspieszy proces smażenia). Od razu podajemy. Smacznego :) 

dynia przepisy
fit omlet


1 porcja - 380 kcal
- białko - 24,3 g
- tłuszcze - 26,9 g
- węglowodany - 10,9 g
- błonnik - 5,7 g 

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram





czwartek, 18 sierpnia 2016

Omlet owsiany z owocami leśnymi

Dobrze wiecie, że omlety na śniadanie wprost uwielbiam - tym razem trochę na słodko - pyszny owsiany omlet z owocami leśnymi - tu oczywiście możecie dodać dowolne ulubione owoce - a także zrobić omlet w wersji wytrawnej - jeśli pominiecie miód i dodacie mniej słodkie dodatki :) 

SKŁADNIKI (1 porcja -408 kcal)
omlet owsiany2 jajka
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
1 garść malin
1 garść borówki amerykańskiej
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE
Jajka roztrzepujemy, dodajemy miód, płatki i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy omlet z dwóch stron. Podajemy z owocami. 
Pyszne,pożywne i zdrowe śniadanie gotowe :) 

fit omlet

1 porcja - 408 kcal:
- białka - 19,9 g
- tłuszcze - 19,1 g
- węglowodany - 38,8 g
- błonnik - 8,1 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram

fit śniadanie

środa, 3 sierpnia 2016

Koktajl malinowo-borówkowy

Moc witamin i składników mineralnych - mało kalorii - o tej porze roku wyśmienity - na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek :)

koktajlSKŁADNIKI - 1 duża lub 2 mniejsze porcje - całość - 315 kcal
250 ml jogurtu naturalnego
150 g malin
200 g borówki amerykańskiej
listki mięty dla ozdoby

PRZYGOTOWANIE
Miksujemy składniki koktajlu (zostawiamy kilka owoców). Podajemy z pozostałymi owocami i listkami mięty. Smacznego :) 

koktalj malinowy


Cały koktajl - 315 kcal:
- białko - 16,6 g
- tłuszcz - 4,8 g 
- węglowodany - 49,7 g
- błonnik -  14,9 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz  Instagram

koktajl z borówek