piątek, 30 grudnia 2016

Warstwowa sałatka królewska

Pyszna warstwowa sałatka królewska z ananasem, która sprawdzi się na niejednej imprezie - choćby tej najbliższej - sylwestrowej :)
Sałatkę możemy "odchudzić" - i dać połowę majonezu - a resztę jogurtu greckiego!


sałatka z ananasem

SKŁADNIKI
200 g selera konserwowego - 1 słoik
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa w syropie
5 jajek
1 puszka czerwonej fasoli
1 większa marchew - ok. 150 g
1 mały por
7 łyżek majonezu


PRZYGOTOWANIE
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ścieramy na tarce - białka na dużych oczkach, żółtka na drobnych.Seler, kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Tak samo ananasa, którego kroimy w drobną kostkę.Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora kroimy w drobną kostkę.W przezroczystej misce układamy warstwy - seler, kukurydzę, ananasa, 3 łyżki majonezu, marchewkę, pora, czerwoną fasolę, białka, 4 łyżki majonezu. 
Górę posypujemy startymi żółtkami. Wstawiamy sałatkę do lodówki na 24 godziny. Smacznego :) 


sałatka z jajkami

warstwowa sałatka


niedziela, 18 grudnia 2016

Wyniki konkursu "Kuchnia Staropolska"

Tak jak obiecałam - dzisiaj ogłaszam zwycięzcę konkursu, w którym nagrodą jest "Kuchnia Staropolska" od wydawnictwa Buchmann. 

Tym razem poprosiłam Was o odpowiedź na pytanie "Jaka potrawa wigilijna jest z Wami od pokoleń?"

Znowu zasypaliście mnie zgłoszeniami - było ich ponad 50!

I znów mogłam z ogromną przyjemnością poczytać o Waszych zwyczajach, tradycjach i potrawach, które jadacie w Wigilię i Święta. 

Bardzo dziękuję za wszystkie historie, które mi opowiedzieliście - te wzruszające i te śmieszne - czuję się trochę tak, jakbyście mnie wpuścili do Waszych domów w ten wyjątkowy czas!

Dziękuję za przepisy i opisy tradycji - dzięki Wam poznałam wigilijne zwyczaje kulinarne panujące w różnych rejonach naszego kraju!

Jak zwykle trudno wybrać zwycięzcę - a książka tylko jedna ...

Tym razem nagroda wędruje do Pani Tamary i Pana Grzegorza, którzy są małżeństwem, ale do konkursu każde zgłosiło swoje danie i historię z nim związaną :) 
Tym sposobem mogę wyjątkowo nagrodzić aż dwie osoby! 

Raz jeszcze dziękuję za wszystkie zgłoszenia, które możecie przeczytać pod tym postem :)
(tam też recenzja tej świetnej książki)

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




czwartek, 15 grudnia 2016

Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie

Pyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :) 

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal)
polędwiczka500 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka mąki (u mnie razowa)
1 biała cebula
300 g borowików (u mnie mrożone)
100 ml białego wina wytrawnego
100 ml śmietany 18 %
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE
Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron.
Przekładamy do garnka - najlepiej o grubym dnie. Na patelni rozpuszczamy resztę masła.
polędwiczki z borowikami

Szklimy cebulę, aż będzie miękka, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem kilka minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy winem. Odparowujemy wino przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem 10 minut na wolnym ogniu często, ale delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodajemy posiekany koperek. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) 


medaliony
polędwiczki w sosie





1 porcja- 265 kcal
- białko - 30 g
- tłuszcze - 12 g
- węglowodany - 10 g
- błonnik - 2,75 g 

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




środa, 14 grudnia 2016

Świąteczna szynka glazurowana miodem

Pyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :)
Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat.  Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :) 


SKŁADNIKI
szynka2 kg szynki wieprzowej                 

Marynata:
3-4 łyżki oliwy
liść laurowy
3 ząbki czosnku
suszony rozmaryn i cząber
sól, świeżo mielony pieprz

Wywar:
2 marchewki
1 pietruszka
przepisy na świętakawałek selera naciowego
biała część pora
15 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe

Glazura:
kilkanaście goździków
3 łyżki płynnego miodu
100 g cukru 
100 ml czerwonego wina




PRZYGOTOWANIE
Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem.
Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki.

Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była cała zanurzona). Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięso. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. 

Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje.

Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego!
szynka w miodzieprzepisy na Boże Narodzenie
Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki "Kuchnia Staropolska" .
Możecie ją wygrać w konkursie - recenzja i zasady  konkursu TUTAJ - KILK, KLIK! 

tradycyjne przepisy

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

wtorek, 13 grudnia 2016

"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS!

kuchnia polska
Dzisiaj mam dla Was egzemplarz książki "Kuchnia Staropolska" od Grupy Wydawniczej Foksal (Wydawnictwo Buchmann).  

Najpierw parę słów o samej książce - całkiem świeże jeszcze wydanie zbiorowego opracowania staropolskich przepisów - napisanych tak, by można je było współcześnie przyrządzić!
Znajdujemy tutaj aż 100 przepisów staropolskiej kuchni, niektóre z nich - trochę zapomniane, inne doskonale znane z kuchni naszyć Babć i Mam. Oprócz uwspółcześnionych receptur przeczytamy tu także wiele ciekawych historii i anegdot związanych z jedzeniem i obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce!



Przepisy podzielone są aż na 8 części.

Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. 


żurek
bulion przepis



Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka. 

bigos przepis

schab przepis
szynka przepisDania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę.


indyk przepis
gęś przepis


Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza.


karp przepis


Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików!


pasztet


Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych. 


sosysos

W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa!


domowe piwa


Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!!
Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie!


sernik przepis



pączki przepisświęta


Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc na nie, aż ślinka cieknie :) 


Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent, to polecam "Kuchnię Staropolską" - ta pozycja przyda się w każdym polskim domu przy wielu okazjach!

Jak wspomniałam na początku, egzemplarz książki Wydawnictwo podarowało również dla moich Czytelników :) 

Jak zdobyć książkę? Na adres meg.chyla@gmail.com przyślijcie proszę odpowiedź na pytanie: jaka potrawa wigilijna jest w Waszej rodzinie od pokoleń?
Możecie (ale nie jest to koniecznością) podać przepis, albo opisać jakąś ciekawą historię/anegdotę z nią związaną.

Jak zwykle wszystkie Wasze propozycje (przesłane na skrzynkę - nie w komentarzu!) pojawią się pod postem, bez publikowania Waszych adresów - zostawcie za to w zgłoszeniu imię :)  

Subiektywnie - jak zawsze - wybiorę zwycięzcę ;)

Konkurs trwa do soboty 17.12 .2016 r do 23:59 . Już w niedzielę (18 grudnia) ogłoszę Zwycięzcę, tak by nagroda mogła dotrzeć poleconym priorytetem do obdarowanego jeszcze przed Świętami :)

Nagrodę wysyłam tylko na terenie Polski!

Tytuł:  "Kuchnia Staropolska"
Autor:opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Foksal - Wydawnictwo Buchmann
Ilość stron: 223
Cena: 49,99 PLN
Oprawa: twarda


 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie














poniedziałek, 12 grudnia 2016

Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem

Pyszne i szybkie - tak w dwóch słowach można opisać to danie. Pół godziny i obiad gotowy! Polecam wam polędwiczki wieprzowe w tym wydaniu :) Świetnie komponują się jabłkiem. Mięso jest mięciutkie, soczyste i aromatyczne!

polędwiczki
SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 210 kcal)
500 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka oliwy
1 biała cebula
1 łyżka mąki (u mnie razowa)
50 ml cydru
1 jabłko
100 ml bulionu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól
świeżo mielony pieprz



PRZYGOTOWANIE
Cebulę siekamy i szklimy na dużej patelni na oliwie. Mięso kroimy na 2,5 cm medaliony. Oprószamy mąką i dokładamy do cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko i przysmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u na ziemniaki z wody i sałata lodowa.
Smacznego :) 


medaliony


 1 porcja  - 210 kcal
- białko - 110 g
- tłuszcze - 22,5 g
- węglowodany - 47 g
- błonnik - 7,5 g

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




niedziela, 11 grudnia 2016

"Bosacka po polsku" - recenzja książki

Dzisiaj dzięki uprzejmości Wydawnictwa Publicat prezentuję Wam najnowszą książkę Katarzyny Bosackiej "Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej".

przepisy

Autorka - ambasadorka polskiej kuchni i rodzimych produktów - przedstawia nam znane i lubiane potrawy w nowych, ciekawych odsłonach. Ponadto, jak pisze sama Bosacka - jest to kuchnia dla każdego, kto ma podstawowy sprzęt w kuchni - czyli nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Nie potrzeba wymyślnych sprzętów i składników, by przygotować proponowane potrawy! Faktycznie, przepisy są proste i łatwe do wykonania.

Książka podzielona jest na 5 części: mamy przepisy na przystawki zimne, przystawki gorące, zupy, dania główne i desery. 



Moje hity z poszczególnych działów to:

Kaszi z wędzonym łososiem - polski odpowiednik japońskiego sushi z kaszą jaglaną zamiast ryżu :)


przepisy




Pierogi z kaczką i sosem żurawinowym


książka kucharska


Krem z białych warzyw z płatkami migdałowymi


przepisy


Polędwiczki z sosem śliwkowym, ziemniaki z rozmarynem, brokuły z czosnkiem 


kuchnia polska


Domowe pralinki - białe z żubrówką, krówki, śliwki w czekoladzie i trufle różane


słodkie przepisy


Prócz świetnych receptur i niebanalnych zdjęć, znajdujemy też w książce wiele porad na temat tego, jak kupować dobre, pełnowartościowe produkty spożywcze (wszak Bosacka od lat prowadzi cykl "Wiem, co jem" i "Wiem, co kupuję" i zna się na rzeczy!). 

Ponad 80 przepisów w nowoczesnych "aranżacjach" sprawia, że książka jest naprawdę warta polecenia - zwłaszcza teraz - w okresie świątecznym - możecie sprawić sobie lub bliskim naprawdę fajny prezent :) 


Tytuł:  "Bosacka po polsku"
Autor: Katarzyna Bosacka
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 168
Cena: 44,90 PLN
Oprawa: twarda


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie






sobota, 10 grudnia 2016

"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki

Dzisiaj pokażę Wam bardzo fajną książkę pt. "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu" autorstwa Magdaleny Gembackiej od Wydawnictwa Publicat.  
wege

Pozycja dla tych, dla których zdrowa dieta jest istotnym elementem życia. 
Ale także dla tych, którzy pragną rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. 

Książka podzielona jest na trzy części. W pierwszej części "Niech rośliny rządzą na twoim talerzu" mamy słów parę na temat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety. 

Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać i przygotowywać.  
Znajdziecie tu naprawdę przydatne i sprytne rozwiązania!




Główna- trzecia część - to przepisy podzielone na kilka działów. 
Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier!

piernik

Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami.

przepisy wege



Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera.

wege przepisy


Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe - np. dyniowa z soczewicą czy krem z pieczonych buraków z malinami.

przepisy roślinne


Potem bardzo ciekawe dania główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem.

wege



Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą.

przepisy wegetariańskie



Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności.

soki


I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!).

desery wegańskie



Wszystkie potrawy  "Kolorowej kuchni roślinnej" są proste w przygotowaniu i , co ważne, sporządzone z ogólnodostępnych naturalnych składników. Nie znajdziecie też tutaj białej mąki, białego ryżu i produktów wysokoprzetworzonych. 

Jako dietetyk mogę szczerze polecić Wam te ponad 80 zdrowych, roślinnych przepisów. Nie musicie od razu rzucać mięsa i zostawać weganami, ale na pewno warto wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców!

P.S. Zbliżają się Święta - ta książka na pewno będzie świetnym prezentem dla waszych bliskich :) 

Tytuł:  "Kolorowa kuchnia roślinna"
Autor: Magdalena Gembacka (autorka bloga am mniam)
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 208
Cena: 59,00 PLN
Oprawa: twarda


 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

piątek, 9 grudnia 2016

Czekoladowe ciasteczka z soczewicy

Znacie desery z użyciem marchewki, dyni, czy buraczków? A stosowaliście kiedyś strączki do ciast i ciasteczek? Spróbujecie koniecznie tych ciasteczek z dodatkiem soczewicy - dzięki temu nietypowemu składnikowi są po prostu zdrowsze - soczewica jest bogata m.in. w białko i potas :) 
ciasteczka

SKŁADNIKI (na około 15 dużych ciasteczek)
100 g czerwonej lub żółtej soczewicy
100 g mąki pszennej
180 g cukru 
50 g czekolady gorzkiej
80 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
czekoladowe groszki - u mnie gwiazdki





PRZYGOTOWANIE
Suchą soczewicę mielimy na mąkę. Masło ucieramy z cukrem (u mnie cukier trzcinowy  zakupiony na frisco.pl). Dodajemy jajka i razem miksujemy. Rozpuszczamy czekoladę ( w wodnej kąpieli lub w mikrofalówce), dodajemy do masy i znów miksujemy. Mączkę z soczewicy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie i formujemy z ciasta kulki, które układamy na pergaminie i spłaszczamy dłonią. 
Na wierzchu układamy czekoladowe ozdoby i lekko dociskamy. Pieczemy około 12 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Studzimy na kratce i zajadamy. Smacznego :) 


soczewica

fit ciasteczka











 Jedno ciastko - ok. 160 kcal 

Przepis pochodzi z książki "Strączki", którą możecie wygrać w konkursie KLIK!

strączki przepisy

Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie