reklama

piątek, 21 kwietnia 2017

Tarta ze szparagami, pomidorkami i brokułem

Rozpoczynamy sezon szparagowy! I to z przytupem :) 
Pyyyszna tarta w towarzystwie moich ukochanych zielonych szparagów - do tego jeszcze więcej witamin w postaci kolorowych pomidorków koktajlowych i zielonego brokuła :)Troszkę przymykamy oko na kalorie ;)
Smaczna przekąska - taki trójkącik tarty to niebo w gębie!

szparagi przepisySKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
9-10 sztuk zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych (u mnie 5 żółtych
i 5 czerwonych)
250 g brokuła 
1/2 kulki mozzarelli 
3 jajka
150 ml śmietany 18 % lub w odchudzonej wersji jogurtu greckiego
2 łyżki świeżego tymianku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
świeżo mielony pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE
Foremkę do tarty wykładamy dokładnie ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 5 minut.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce, po czym obieramy do 1/3 wysokości. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Zalewamy warzywa wrzątkiem i blanszujemy przez około 3 minuty (najlepiej w wysokim naczyniu tak, by główki szparagów wystawały ponad wodę).
Wylewamy wrzątek i hartujemy zimną wodą. 
Pomidorki kroimy na połówki, zioła siekamy, ser kroimy lub rwiemy na małe kawałki.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy ze śmietaną/jogurtem, ziołami i przyprawami.
Wylewamy masę jajeczną na ciasto i układamy warzywa i ser na górze. 
Na koniec oprószamy jeszcze pieprzem i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut aż całość się zrumieni. Smacznego :) 


brokuły
pomidorki koktajlowe

ciasto francuskie


zielone szparagi


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

 źródło inspiracji

2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam. Wygląda pysznie i smakuje rewelacyjnie ��

    OdpowiedzUsuń