piątek, 26 maja 2017

Kruche ciasteczka maślane - niemieckie Spritzgebäck

Pyszne, kruchutkie i mocno maślane ciasteczka z czekoladą - pochodzące z kuchni niemieckiej  Spritzgebäck - przygotowywane tam najczęściej w okresie bożonarodzeniowym - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wtedy, kiedy mamy na nie ochotę :) 
U nas przygotowane z okazji prezentacji córki do szkoły na język niemiecki na temat kuchni tego kraju - tak by Koledzy i Koleżanki prócz teorii - posmakowali trochę tego, o czym mowa :) 

ciastka maślane
SKŁADNIKI (na około 60 ciasteczek)
200 g miękkiego masła
90 g cukru pudru 
280 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 tabliczka czekolady deserowej




PRZYGOTOWANIE
Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jajko, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Ponownie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy stopniowo przesianą wcześniej mąkę. Miksujemy na gładko. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką (u nas "spłaszczona" gwiazdka) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia np. kształty serduszka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) - przez 7-10 minut do zrumienienia. Gotowe przekładamy do ostudzenia na kratkę. Połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - i zamaczamy każde ciastko z jednej strony. Odkładamy na papier do zastygnięcia. Smacznego :) 

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!



ciastka z czekoladą

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo pysznie! koledzy z pewnością byli zachwyceni taką prezentacją:)

    OdpowiedzUsuń