reklama

czwartek, 4 maja 2017

Omlet ze szparagami, fetą i pomidorkami

Wiecie już że uwielbiam szparagi miłością wielką acz krótką - bo sezon krótki ;)
Dlatego zawsze staram się maksymalnie wykorzystać je w kuchni wiosną :)
Uwielbiam też omlety na śniadanie (no wiecie jajka na śniadanie = przyspieszenie metabolizmu :)) Dlatego dziś pyszne połączenie - to co bardzo lubię łączyć w omletowych propozycjach - pomidorki i feta plus ukochane zielone szparagi :)
Mega pycha!
Oczywiście można zjeść omlet na lekki obiad czy kolację - jeśli komuś mało - dorzucając jeszcze jedno jajko :) 



SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 316 kcal)
2 jajka 
4-5 sztuk zielonych szparagów
40 g sera feta 
100 g pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sól, świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie



PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na kilka części - odkładamy na bok główki i podsmażamy na małej patelni na oliwie. Po kilku minutach zalewamy rozbełtanymi jajkami (przyprawionymi solą i pieprzem) oraz dodajemy główki szparagów, fetę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Całość oprószamy ziołami i przykrywamy do ścięcia. Smacznego!



1 porcja - 316 kcal
- białka - 23 g
- tłuszcze - 21 g
- węglowodany - 10 g 
- błonnik - 3,5 g 


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz