reklama

piątek, 14 lipca 2017

Kurczak z cukinią po grecku

Pyszne letnie danie z kurczaka i cukinii wykonane na sposób grecki - zainspirował mnie przepis Teo Vafidisa - z moimi małymi modyfikacjami :) 
Polecam bardzo miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej :) 

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 375 kcal)   
600 g filetu z piersi kurczaka
kurczak2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 cukinia (ok. 300 g)
2 pory (białe części)
100 ml białego wytrawnego wina
300 ml pomidorów w zalewie (całe)
6 suszonych pomidorów z oleju
1 łyżka świeżego majeranku
kilkanaście czarnych oliwek
100 g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska, pieprz świeżo mielony, pieprz cytrynowy

PRZYGOTOWANIE
Marchew i cukinię kroimy w paski (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw), pora w plasterki. Suszone pomidory i oliwki siekamy. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem.
Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinię i marchewkę i podsmażamy 5 minut. Wlewamy wino i dusimy razem 2 minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory, oliwki i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gotową potrawę posypujemy pokrojoną w kotkę fetą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego :) 


kurczak po grecku

 1 porcja (bez pieczywa) - 375 kcal
- białko - 40 g
- tłuszcze - 16 g
- węglowodany - 11 g 
- błonnik - 5,5 g 


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

2 komentarze:

  1. Wow, świetnie się to prezentuję - bardzo apetycznie. Z chęcią spróbuję!

    OdpowiedzUsuń