Omlet francuski z szynką i serem jest pyszny i sycący, a podany z tostem z masłem i warzywami w tak gorące dni jak teraz sprawdzi się jako lekki obiad :)
Taki pyszny omlet jadłam ostatnio na śniadanie w ... Wilnie i postanowiłam odtworzyć jego smak :)
SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 360 kcal)

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 plaster szynki
1 plaster żółtego sera
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
Do podania:
pełnoziarnisty tost z masłem (1/2 łyżeczki)
1/2 garści rukoli
4 pomidorki koktajlowe

Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy szczypiorek i wodę, doprawiamy i ubijamy lekko całość przy pomocy trzepaczki. Masło roztapiamy na małej patelni i wylewamy masę jajeczną. Kiedy omlet trochę się zetnie na jedną połówkę wrzucamy pokrojone w paski szynkę i ser. Ścięty omlet zsuwamy z patelni i składamy na pół. Podajemy z tostem i warzywami.
Smacznego :)


1 porcja z wraz z dodatkami - 360 kcal
- białko - 24 g
- tłuszcze - 22 g
- węglowodany - 17 g
- błonnik - 2 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz