czwartek, 5 października 2017

Krem dyniowo-porowy z mleczkiem kokosowym

Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dzisiaj kolejna zupa krem, którą wymyśliłam w 5 minut - a okazała się przepyszna - słodko-pikantna - idealna na jesienną aurę :) 

dynia

SKŁADNIKI (na 4 porcje- 1 porcja 163 kcal)
1 średni por 
3 ząbki czosnku 
700 ml bulionu
1 szklanka puree dyniowego (przepis TU KLIK!)
160 ml mleczka kokosowego (mała puszeczka)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy

zupa dyniowa



PRZYGOTOWANIE
Pora kroimy w plasterki (białą część), czosnek siekamy. Przesmażamy razem na oliwie przez około 10 minut, zalewamy bulionem i dodajemy puree dyniowe. Doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy razem jeszcze przez 7-10 minut. Miksujemy na krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np grzankami, pestkami - możemy posypać świeżą kolendrą :) Smacznego!




dynia przepisy
zupa dyniowa


1 porcja bez dodatków - tylko 163 kcal:
- białko - 3,8 g
- tłuszcze - 12 g
- węglowodany - 9 g
- błonnik - 5 g

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

1 komentarz:

  1. No naprawdę uwielbiam takie dania, a tak rzadko je jadam.. dziękuje za podzielenie się przepisem, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń